Glas Javnosti

MINISTARKA DANICA GRUJIČIĆ: U apotekama po selima rade farmaceutski tehničari, a to nije po zakonu

Društvo
Autor: Glas javnosti

Ministarka zdravlja Danica Grujičić izjavila je danas da je obilazeći mala mesta po Srbiji shvatila da u velikom broju apoteka rade farmaceutski tehničari, a da to nije u skladu sa zakonom.

Grujičić je kazala da u skoro svakoj ambulanti u Srbiji postoji apoteka i ocenila da je to dobro, ali da trenutno postoji manjak farmaceuta pa zato farmaceutski tehničari rade u tim objektima.

„Ne možemo da pozatvaramo apoteke po selima. Nije u redu prema ljudima koji tamo žive, ali moramo da radimo na rešavanju ovog problema“, navela je ministarka.

Ona je dodala da postoji i deficit zdravstvenih inspektora i da država „mora da im poveća plate“.


„Inspektor ima 60.000 platu. To je malo. Kažu nije sve u novcu, pa izvinite, ali jeste. Čovek mora da bude visoko obrazovan i da ima iskustvo da bi bio dobar inspektor i na kraju dana važno je šta on može da kupi za tu platu“, izjavila je Grujičić.

Kazala je da misli da je dobra ideja da penzionisane lekare koji imaju vremena država angažuje da obavljaju inspekcijske poslove, ali da je neophodno promeniti odredbe Zakona o inspekcijskom nadzoru i Zakona o zdravstvenoj zaštiti.

Glas javnosti/N07S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR