Glas Javnosti

MINISTAR MOMIROVIĆ: Vijetnamci radnici odlično zarađuju, zašto sebi ne obezbede bolji život?

Društvo
Autor: Glas javnosti

Već danima javnost u Srbiji saznaje o izuzetno lošim uslovima rada i života kineskih i vijetnamskih radnika u zrenjaninskoj fabrici Linglong. Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Tomislav Momirović ne vidi tako crno ceo slučaj.

Vijetnamski državljani koji rade na izgradnji fabrike Linglong u Zrenjaninu spavaju u neuslovnim prostorijama, ali je činjenica da su oni jako dobro plaćeni, izjavio je ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Tomislav Momirović.

"Njihova prosečna plata je 900 evra i ako oni nju koriste tako da uštede i da najveći deo novca vrate svojim porodicama, mi kao država teško možemo da se izborimo sa tim problemom. Ja se pitam zašto ti ljudi ne iskoriste taj novac da obezbede sebi dostojanstveniji život ovde", rekao je Momirović, gostujući u emisiji Pravi ugao na RTV.

On je naglasio da svi strani investitori moraju da posluju u skladu sa zakonima Srbije i da je on, kao član Vlade, zainteresovan za problem radnika iz Vijetnama, jer se radi o važnoj investiticiji za Srbiju, koja se prostire na više od 95 hektara i gde radi veliki broj radnika.

"Gradilište Linglonga je najkontrolisanije u Srbiji. Inspekcije su izlazile na teren i nisu našle nepravilnosti. Ostaje otvoren slučaj smeštaja, jer oni spavaju u neuslovnim prostorijama, ali ti radnici su jako dobro plaćeni. Veliki broj građana Srbije sa mnogo manjim platama ima dostojanstvenije uslove za život", kaže on.

Momirović kaže da državni organi ne guraju stvari u vezi sa Linglongom pod tepih, da inspekcije kontrolišu sve procese rada, ali da "naše mogućnosti nisu tako velike", jer, kako kaže" nismo mi drugovi, pa da im nešto govorimo".

"Kako se meni čini, oni posluju u skladu sa zakonima Srbije. Ovi problemi što su se javili, nisu objektivne prirode. Moj utisak je da postoji animozitet prema kineskim investicijama u regionu i da forsiranje priče o ugroženosti prava vijetnamskih radnika ima političku notu", ističe on.

Na pitanje da li smo došli na teren krivičnog prava onog trenutka kada je radnik iz Vijetnama potražio pomoć advokata i policije, Momirović kaže da organi Srbije mogu da ulaze u svaki deo Srbije i da tu nema šta da se objašnjava bilo kome, kada je jasno da treba da se sprovodi zakon.

"Mi se nikome ne pravdamo, svi investitori posluju po zakonima ove zemlje. Sa druge strane, Vlada Srbije je izrazila želju da pomogne da se vijetnamski radnici vrate u svoje zemlje, ali su svi to odbili i hoće da ostanu ovde. A oko ograničavanja prava kretanja i oduzimanja dokumenata, na tom policija treba da radi", izričit je on.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR