Glas Javnosti

MILORAD GRČIĆ, ČOVEK ZBOG KOG SMO U MRAKU Gazda pečenjare i v.d. gospodar struje mesečno otima 374 miliona evra

Društvo
Autor: Glas javnosti

Milorad Grčić! Vlasnik pečenjare u Obrenovcu. Čovek, koji petu godinu nezakonito sedi u fotelji v. d. direktora Javnog preduzeća “Elektroprivreda Srbije”. A danas svakako - direktor koji je dozvolio da se dogodi havarija u Termoelektrani “Nikola Tesla”!

Kratko i efikasno, u tri rečenice, opisan je lik i delo čelnika jednog od najznačajnijih javnih preduzeća u Srbiji. A kako se Grčić pojavio. 

Na sajtu EPS-a se navodi da je od 1992. godine ušao u privatni biznis. Svojevremno je bio vlasnik pečenjare i kafića “Fantazija” u Obrenovcu. Onda je, čini se, rešio da posveti život politici, u kojoj je aktivno od 2004 godine. Na izborima 2008. predvodio je lokalno obrenovačko Udruženje građana “Snaga Obrenovca” i bio koalicioni partner Demokratske stranke. Partnersvo nije dugo potrajalo, pa se njegovo udruženje spaja sa odborom Srpske napredne stranke. Tada, “strašilo iz pečenjare”, kako ga je nazivao stranački kolega Miroslav Čučković, preuzima kormilo stranačkog odbora.

Naprednjaci ga postavljaju za vršioca dužnosti direktora Rudarskog basena “Kolubara“  2012. i tu ostaje do oktobra 2015. Potom postaje direktor Kancelarije za društveno odgovorno poslovanje u Elektroprivredi Srbije. Zatim ga Vlada Srbije postavlja 15. marta 2016. za vršioca dužnosti direktora EPS-a, sa rokom trajanja do završetka konkursa za izbor direktora tog preduzeća. Ali, na ovoj poziciji je i dan danas.

Međutim, Zakon o javnim preduzećima ne dozvoljava obavljanje funkcije vršioca dužnosti direktora duže od godinu dana, a u slučaju prvog čoveka EPS-a, radi se o više od pet godina! Početkom godine, Državna revizorska institucija objavila je izveštaj o poslovanju EPS-a u kojem navodi da su ljudi iz top menadžmenta ove državne kompanije na tim funkcijama suprotno zakonu, kao i da su im mandati istekli! DRI je, takođe, u revizorskom izveštaju navela i preporuke za EPS kako da se isprave ova kršenja zakona, ali se do ovog momenta ništa nije promenilo.

Osim toga, Grčić vrlo retko govori o svom obrazovanju i veoma je teško doći do preciznih podataka. Fakultet koji je 1990. upisao na Beogradskom univerzitetu, zanemario je, kako sam ističe "zbog rata i sankcija”, te se konačno ispisao 2005. Tada je, kako naglašava, u 35. godini života upisao Fabus - Fakultet za uslužni menadžment na Univerzitetu “Educons” u Sremskoj Kamenici. Potom postaje poznat kao "ekonomski stručnjak", te ga je možda baš ovo zvanje preporučilo za buduće poslove i funkcije.

Da svoju funkciju direktora EPS-a ne obavlja stručno svedoče brojna nezadovoljstva zaposlenih, koji ga optužuju za potpuno finansijsko, kadrovsko i sistemsko rasulo u državnom gigantu, jer ga je vodio na “amaterski i burazerski” način.

Jednu od najnovijih afera koje se vezuju za Grčića izneo je dosadašnji predsednik Sindikata Elektroprivrede Srbije Milan Đorđević, koji je istakao zabrinjavajuće i skandalozne podatke da je direktor EPS-a potrošio ogromne svote novca "na kupovinu prislušnih uređaja, na hiljade bubica i kamera", kao i da je kupljen softver za dva miliona evra, a da je na nameštaj potrošeno “tričavih” 33 miliona evra.

Posle toliko godina nestručnog rada i nemilosrdnog izvlačenja para za partijske firme, EPS je od najvećeg investitora u zemlji i motora ekonomskog razvoja, danas postao jedan od najvećih problema, pa tako usred decembra ne može da obezbedi struju i grejanje građanima Srbije!

Tokom vikenda desila se havarija u u Obrenovcu, zbog remonta koji, izgleda, nije obavljen na vreme i na pravi način, ali i nedostatka kvalitetnog uglja.  Kako je nadležne sneg ponovo “iznenadio” u decembru, u TENT-u A od šest blokova radio je samo jedan, koliko i u TENT-u B od ukupno dva, a brojna domaćinstva ostala su bez struje i grejanja. Odgovorni su za to okrivili loš kvalitet uglja i nepogodne vremenske uslove!

Rezultat Grčićevog rada je mesečni gubitak EPS-a od 374.000.000 evra, najvećim delom zbog uvoza velike količine električne energije. Postavlja se pitanje ko će platiti cenu nepopravljive štete po građane, zaposlene i ceo elektroprivredni sistem i da li će neko za sve to odgovarati?

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR




od Zdrav razum u 14.12.2021 18:02:27 h
     0 

Da li je iko ikada odgovarao za bilo šta u ovoj zemlji zbog štetnih radnji !