Glas Javnosti

MILIMETAR DO TANJUGA: Nacionalna novinska agencija OD MOŠE PIJADE DO ŽELJKA JOKSIMOVIĆA

Društvo
Autor: Glas javnosti

Novi vlasnik  „Tanjuga“ biće, kako se nezvanično priča, medijska kuća "Minacord media" pevača Željka Joksimovića, a kakva će posle toga biti sudbina nekada državne novinske agencije ,ostaje da se vidi.

Ova nekada najjača i najčuvenija novinska agencija na Balkanu bila je rame uz rame sa velikim svetskim agencijama kao što su ruski Iter-tas, britanski Rojters, kineska Sina, frncuski Franspres i mnoge druge.

Prema nekim dokumentima bila je rangirana kao osma  među prvih 10 svetskih novinskih agencija.

Tanjug je nadaleko bio čuven po pouzdanosti, brzini i tačnosti informacija.

Kako Tanjug javlja...

Ono što je nekada ovaj medijski gigant imao od informacija  u to se nije sumnjalo. Mediji širom sveta prenosili su: „kako Tanjug javlja..“

Ta krilatica ušla je i u  film kada se maturant  Mihajlo filozof u „Lajanju na zvezde“ udvara svojoj školskoj drugarici Danici i kaže:“Kako Tanjug javlja, ja te volim“.

To što je Tanjug javljao nije bilo za proveravanje.

Foto:Wikipedia

Tanjugovi novinari širom sveta bili su poštovani i cenjeni ,a u vreme Jugoslavije imali su kao dopisnici  status kao diplomatski predstavnici.

Ova novinska agencija imala je izveštače   - od Moskve i Londona , preko Njujorka , Brisela i Pariza do afričkih zemalja. Tanjug je imao preko 50 dopisništava u svetu i sedišta u svim bivšim republikama SFRJ.

U vreme velike Jugoslavije državna agencija  je zapošljavala preko  1000 ljudi.

Nije moglo da se zamisli da novinar Tanjuga ne govori neki od svetskih jezika, a ta novinska agencija bila je rasadnik dobrih novinrskih kadrova.

Bivši novinari Tanjuga su kasnije osnoivali i druge dve novinske agencije koje danas rade u Srbiji – Fonet i Betu.

Tanjug je osnovao Moša Pijade ispred KPJ kao Telegrafsku agenciju nove Jugoslavije (Tanjug), 5. novembra  1943. godine u Jajcu  u Bosni i Hercegovini sa namerom da  informiše o borbi partizana u Drugom svetskom ratu koju su vodili komunisti pod vođstvom Josipa Broza.

Foto:WikipediaPrvi direktor Tanjuga bio je Vladislav Ribnikar.

Kako kažu nekadašnji radnici Tanjuga za „Glas javnosti“ u „vreme hladnog rat“ Tanjug je bio agencija čije vesti su s nestrpljenjem čekane, jer je najobjektivnije izveštavao o događajima i na istoku i na zapadu.

 Tokom Drugog svetskog rata to je  bila partizanska novinska agencija. Posle rata, Tanjug je bio novinska agencija Demokratske Federativne Jugoslavije, Federativne Narodne Republike Jugoslavije i Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije. Posle raspada SFRJ, od 1992. godine Tanjug je bio novinska agencija Savezne Republike Jugoslavije, od 2003. novinska agencija Državne zajednice Srbija i Crna Gora, a od 2006. godine nacionalna novinska agencija Republike Srbije.

Od nekada najjače novinske agencije na Balkanu koja je bila državna i bliska svakoj vlasti, prvenstveno zbog vlasničke struktre (državno vlasništvo), Tanjug je stigao do toga da Vlada Srbije u oktobru 2015.donese odluku o gašenju ove agencije, koja, istina, nikada nije zaživela.

Tanjug je kroz svoj istorijat, dug 77 godina, imao uspona i padova, svetlih momenata,a u novije vreme mnogo  novinarskih gafova  i grešaka, ali će u istoriju svetskog novinarstva ostati upamćen kao najbolja  i nekada najpouzdanija novinska  agencija u Jugositočnoj Evropi.

Arhiva slika i dokumenatcije koju je Tanjug nekada imao, a koja je prebačena u „Arhiv Srbije“ bila je prava riznica informacija.

Šta dobija Joksimović

Ali, kako kaže ona narodna „bilo pa se spominjalo“ .Tanjugu je od svega ostalo samo ime koje će kao nekadašnji brend dobiti novi vlasnici. Uz to mogu da „vajde“ i za nešto dotrajale opreme.

Zgrada u kojoj je Tanjug, na Obilićevom vencu, u Beogradu, jednoj od najeksluzivnijih lokacija u prestonici, pripada Republici Srbiji, a kako upućeni tvrde , Tanjug nema ništa od nepokretne imovine.

Privatna kompanija "Minacord media" u vlasništvu pevača Željka Joksimovića i suvlasnice K1 televizije Manje Grčić , prenose mediji, kupuje Novinsku agenciju Tanjug.

Foto:Youtube/Printscreen

Tanjug nije javio da ga kupuju

Ono što Tanjug nije javio, jeste da će imati, po svemu sudeći, novog vlasnika i da je Joksimović na milimetar do Tanjuga, kako to  kaže ime jednog njegovog hita.

U Tanjugu ovu informaciju  nisu hteli ni da potvrde ni da demnatuju, a Manja Grčić je u poruci za medijima  odgovorila da se ne radi o kupovini Tanjuga i da će se u narednih sedam do deset dana znati više o toj transakciji.  

Međutim zanimljivo je da je baš Manja Grčić od nedavno, tačnije od 17. novembra 2020. godine  upisana kao direktorna preduzeća “Tačno” u Agenciji za privredne register.

To ne bi bilo ništa čudno da slogan nacionalne agencije nije “Tanjug. Tačno.”.

Pa ostaje sumnja, bez obzira što je ona rekla da se ne radi o kupovini Tanjuga da  li je baš to “Tačno” slučajno uzeto za ime nove firme Manje Grčić.

Prema podacima iz privrednog registra, firma "Tačno" d.o.o osnovana je 17. novembra ove godine, a njeni vlasnici Minacord media čiji je vlasnički udeo 40 odsto, i RTV Pančevo čiji je vlasnički udeo 60 odsto.
Minacord media je vlasnik nekoliko kablovskih kanala koji se emituju u Telekomovoj distributivnoj mreži.

Kako piše u rešenju Agencije za privredne registre od 21. decembra, u Registar privrednih subjekata kod novinske agencije Tanjug upisana je zabeležba Zaključka Vlade Republike Srbije od 10. decembra, da je Vlada saglasna sa Nacrtom ugovora o ustupanju iskorišćavanja drugih imovinskih prava u svojini Republike Srbije, koji će zaključiti Republika Srbija kao titular i privredno društvo "Tačno" d.o.o iz Beograda.

Novinska agencija Tanjug Uredbom Vlade Srbije trebalo je da prestane sa radom 31. oktobra 2015. godine. Prema toj uredbi brisanje Tanjuga iz registra Agencije za privredne registre trebalo je da pokrene ovlašćeno lice nakon isplate zaostalih dugovanja, ali se to ni pet godina kasnije nije dogodilo.

Dva puta je Agencija za privatizaciju organizovala  javni poziv za prodaju Tanjuga, ali  su proglašeni neuspešnim, jer nije bilo zainteresovanih kupaca.

(Glas javnosti)

 

 

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR