Glas Javnosti

MIHOLJSKO LETO PRODUŽAVA AGONIJU SA VIRUSOM ZAPADNOG NILA : Nekoliko grupacija ljudi je ugroženo

Društvo
Autor: Glas javnosti

Broj zaraženih groznicom Zapadnog Nila koju prenose komarci u Srbiji raste. Visoke temperature za ovo doba godine doprinele su tome da komaraca još uvek ima, a samim tim i virus koji nije specifičan za jesenji period, još uvek je aktuelan.

Prema podacima Instituta za javno zdravlje „Dr Milan Jovanović Batut“, za nedelju dana zaraženo je još osam osoba, a jedna je preminula, dok je ukupan broj obolelih u ovoj sezoni 228. Najviše zaraženih je u Beogradu, čak 97.

O tome koji su simptomi virusa Zapadnog Nila, koliko ozbiljno stanje može da bude ukoliko se na vreme ne prepozna da je reč o ovom virusu i da li je svaki ubod komarca opasan, govorila je u emisiji “Uranak” na K1 televiziji dr Slavica Maris iz Instituta za javno zdravlje „Dr Milan Jovanović Batut“.


Ovo oboljenje, otkada je prvi put registrovano kod nas 2012. godine, registruje se svake godine. U pitanju je potencijalno teška infekcija koja se prenosi ubodom zaraženog komarca i u oko 80 odsto slučajeva ne daje nikakvu kliničku sliku, dakle asimptomatski je. Osoba nakon uboda komarca može da bude nosilac infekcije, ali da nema nikakvu kliničku sliku, odnosno simptome. U onih 20 odsto slučajeva kod kojih se ispolje simptomi, obično imaju blažu kliničku sliku kao kod gripa: povišenu telesnu temperaturu, bolove u mišićima i zglobovima, može se javiti prolazan osip, uvećane limfne žlezde i ovo oboljenje obično prolazi za nekoliko dana. Kod jedne osobe od 150 inficiranih se mogu javiti teži simptomi i razvoj neuroinvazivne forme bolesti - razvija se meningitis, encefalitis i takva stanja obavezno zahtevaju hospitalizaciju – rekla je dr Slavica Maris u „Uranku“.
Epidemiloškinja iz „Batuta“ je istakla da se kod nešto manje od jedan odsto obolelih javlja teška klinička slika koja zahteva hospitalizaciju.

Kod pacijenata sa težom kliničkom slikom može se javiti ukočen vrat, dezorijentacija, tremor, koma, može doći i do paralize. Period inkubacije je od tri do 14 dana. Virus Zapadnog Nila obično ne ostavlja posledice, samo kod težih slučajeva može ostaviti posledice u smislu dugotrajnog umora, gubitka pamćenja, teškoća prilikom hoda, a može dovesti i do demencije – istakla je dr Maris.


Iako se kod malog broja zaraženih virusom Zapadnog Nila javlja teža klinička slika, postoje kategorije koje su ugroženije u odnosu na ostatak stanovništva piše Telegraf

Osobe starije životne dobi, stariji od 65 godina, koje imaju neko hronično oboljenje su podložnije težem obliku ove bolesti. Isto tako, težim oblicima i smrtnosti usled obolevanja ovim virusom su podložniji stariji od 80 godina – rekla je doktorka gostujući kod Jovane Joksimović.

Iz „Batuta“ su istakli da je virus groznice Zapadnog Nila detektovan kod 43 različite vrste komaraca, među kojima je i komarac koji postoji na ovim prostorima. U našoj zemlji je prethodne godine bilo samo 18 zabeleženih slučajeva obolelih od ovog virusa, a groznica Zapadnog Nila ne prenosi se sa čoveka na čoveka, već zarazu šire komarci.

Za sada ne postoji vakcina za ovaj virus. Od početka registrovanja ovog oboljenja kod nas, od 2012. godine, smo imali dve godine epidemijskog oboljevanja - 2013. i 2018. godine. Oboljenje je uobičajeno i nema razloga za strah i paniku – zaključila je dr Slavica Maris.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR