Glas Javnosti

Migranti frustrirani i nemaju para

Društvo
Autor: Глас јавности

Razmirice i prepirke migranata, koje veoma često eskaliraju u veće sukobe, nisu retkost na našim prostorima, a najčešće se dešavaju u našem glavnom gradu.Pre dva dana imali smo slučaj masovnije tuče migranata u Prihvatnom centru u Obrenovcu, koji ujedno predstavlja i jedan od najvećih smeštaja za azilante.

 Tamo se smeštaju migranti koji su sami došli i nemaju porodicu, kako je za "Blic" rekao Radoš Đurović iz Centra za zaštitu azilanata, "tamosu uglavnom samci".

U pomenutom vojnom objektu smešteno je 1.060 migranata iz Avganistana, Pakistana, Iraka...Po rečima Radoša Đurovića, "kasarna Bora Marković u Obrenovcu jedna je od najozloglašenijih po tamošnjim sukobima".

- Kamp u Obrenovcu od kada je formiran najteže funkcioniše upravo zbog toga jer se tamo nalaze "samci", a incidenti su veoma sumnjive pozadine. Tu se nalazi veliki broj mladih ljudi, uglavnom muškaraca koji se ne poznaju, pa su i veoma uplašeni.

Ono što je bitno jeste da takav jedan centar moraju voditi ljudi koji su u tome stručni i znaju kako da postupaju u svakoj situaciji - rekao je Đurović.Sociolog, Vladimir Vuletić, potvrdio je navode Đurovića da treba azilantima obezbediti psihološku podršku i objasnio šta je po sociološkom gledištu rešenje, kao i zbog čega se zapravo sukobi među njima dešavaju veoma često.

- Pandemija i zatvaranje granica u velikoj meri su otežali i gotovo onemogućili realizaciju njihovog krajnjeg cilja da se domognu neke od razvijenih zemalja EU. Gubitak te perspektive nesumnjivo podstiče frustraciju i obesmišljava njihove napore koje su do sada uložili. Neplanirano dugo zadržavanje na jednom mestu troši njihove ekonomske resurse, pa je i to važan činilac frustracije - objašnjava Vuletić.

(Izvor: Blic)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR