Glas Javnosti

MI SMO S KOSOVOM NEKO, A BEZ KOSOVA NIKO! Bećković i Božović: Amfilohijev grob je svetinja, Đukanović je otišao u istoriju!

Društvo
Autor: Glas javnosti

Boreći se protiv "velike Srbije" stvara se "velika Albanija". Protivnici "velike Srbije" ne govore ništa protiv "velike Albanije".

Akademik Matija Bećković i glumac Petar Hadzi Božović sreli su se ovih dana u čuvenoj beogradskoj kafani. Povod - proslava velike glumačke nagrade Dobričnin prsten, koju je dobio Božović.

Budući da su obojica vezana za Crnu Goru, neizbežna je bila priča o stanju u njoj.

Bećković je od 2018. godine imao zabranu ulaska u Crnu Goru, takvu odluku je donela vlast Mila Đukanovića, na šta Božović kaže: "Očekivao sam to i ranije." Bećković odgovara:

"Mnogi su mi zavideli i vikali: Što meni nisu zabranili i po kojoj to protekciji su njemu zabranili" (smeh).

 - Vratio sam se skoro iz Crne Gore. Menja se polako. Nešto što se 30 godina usađivalo, ne može se tako iščupati. Komesari bi to riješili preko noći. Narod se osjeća bolje -  kaže Božović.

Na pitanje da li je Đukanović otišao u istoriju, Bećković kaže:

 - Da, samo zavisi u koju. Ne znam kako bi se ta istorija zvala. On je prvi koji je uveo to što politička istorija dosad nije znala, a to je da se mafija bavi ideologijom, istorijom i jezikom. To je prvi slučaj u istoriji da neki ateista, čovek koji nije kršten, osniva crkvu (smeh). Ne bi me začudilo da se otkrije da je on Crnu Goru negde upisao na svoje ime kao privatnu svojinu - naveo je on.

Božović se nadovezuje:

"Ili bar na Blaža (Blažo Đukanović, sin Mila Đukanovića, prim. nov.). Sin ga je i pitao da li se most preko kanjona Morače zove po njemu (Most Blaža Jovanovića, prim. nov.). On ga je pitao: "Tata, je li to moj most". To je šala mala. Ali, bože dragi, ja ga znam, znam Mila. Družili smo se i imali snove o severnoj Crnoj Gori. Slao sam i slogane odavde, poručivao - nemojte više te ružne reči, nego izvadite nešto iz Njegoša. Šta bi s tim čovekom? Kao da su dve ličnosti u njemu. Sve što je sveto je pogazio. Ko je njega mogao da natera da se promeni? Mora da je bio ucijenjen posle onog procesa u Bariju, kad je Amerika rekla Italiji "stop". On je tada kazao: "Idem u biznis." Ne, ne, tvoja ruka nije za biznis, nego da potpisuješ šta treba. Doterali su do te mere, pa nije moglo dalje. Inače, sve dok nisam počeo "Gorski vijenac" da snimam, nisam znao da je jedan bezverni narod Crna Gora bila do sastanka sa Amfilohijem. Došlo je tad bilo 30 ljudi u crkvu, a 23 nije znalo da se prekrsti. Pogledajte samo s te pozicije šta je Amfilohije uradio - podsetio je on. 

Amfilohijev grob je svetinja

Prisetili su se i pokojnog mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija, kog su obojica poznavala. Susrete s njim i njegove poruke pamtiće doveka.

 - On je samo promenio ulogu. Življi je od svih tamo koji su ostali živi. Grob njegov je jedna svetinja. Mislim da ko dođe tamo, prvo ide na njegov grob, pa tek onda na Ostrog. A Ostrog je bio mesto gde su Crnogorci ulagali svoje molbe i žalbe, a sada su dobili još jedan šalter -  kaže Bećković, dok Božović dodaje: "Ne mora se samo kod Svetog Vasilija. Amfilohije je življi sad".

Zašto protivnici "velike Srbije" ćute o "velikoj Albaniji"

Bećković i Božović su se dotakli i kosovskog pitanja.

 - Boreći se protiv "velike Srbije" stvara se "velika Albanija". Protivnici "velike Srbije" ne govore ništa protiv "velike Albanije". Mi smo s Kosovom neko, a bez Kosova niko. Sada još možemo da biramo -  kaže Bećković, piše Kurir. 

Božović dodaje:

"Izgleda da je Kosovo rana odavno, a po potrebi je samo čačkaju kad treba da zakrvi. A "velika Albanija" je stara ideja velikih siledzija kojima smeta Srbija. Kad je Crna Gora prva priznala Kosovo, bio sam na Cetinju. Neki moji prijatelji liberali izvinjavali su mi se da oni to nisu šćeli".

BONUS VIDEO: OPASAN INTERVJU DOKTORA ŽUJOVIĆA: DRŽAVA NAM SE RUŠI! (VIDEO)







SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR