Glas Javnosti

METEOROLOZI OTKRIVAJU KADA DOLAZI ZAHLAĐENJE : Uživajte u sunčanim danima još malo

Društvo
Autor: Glas javnosti

Do kraja meseca i početkom novembra uz dominaciju anticiklona biće suvo, stabilno i relativno toplo vreme uz moguću pojavu magle i njeno duže zadržavanje, objavio je meteorolog Marko Čubrilo.

Oko 8. novebra počinju da se naziru signali izmene sinoptičkog trenda.

- Posle današnjeg prolaznog naoblačenja sledi jačanje anticiklona i sve do kraja meseca naš deo Evrope će se nalaziti u snažom polju anticiklona tako da će dominirati suvo, stabilno i relativno toplo vreme. U večernjim i jutarnjim časovima je moguće formiranje, a ponegde i duže zadržavanje magle te će tamo i maksimumi biti niži.

Zbog magle će u nekim delovima Srbije biti upaljen meteo alarm.


- U predelima bez magle oni bi trebalo da se kreću od 14 do 21 stepen, na jugu i oko 25 stepeni Celzijusa, a u mestima sa maglom oko 13 stepeni. Početak novembra donosi nastavak sinoptike iz oktobra gde će uz dominaciju anticiklona preovlađivati suvo i stabilno vreme - piše Čubrilo.

Oko 4. novembra počinje da se javlja signal za postepeno narušavanje anticiklona, dok na ansamble proračunu oba modela tek oko 8. novembra stoji signal za početak osetnije promene vremena, koja bi se zatim mogla intezivirati u i u drugom delu meseca doneti konkretnije padavine. Lako se može desiti da posle dužeg suvog perioda ponovo uđemo u period češćih i obilnijih padavina piše Kurir

- Narednih desetak dana svakako nastavak suvog i relativno toplog vremena. Svi izneti podaci i procene su rezultat moje obrade i tumačenja numeričkih modela, za zvanične informacije pratite države prognostičke zavode - naglašava Čubrilo.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR