Glas Javnosti

METEOROLOG OTKRIO KAKVO VREME NAS OČEKUJE DO KRAJA NOVEMBRA : Jesen će vas iznenaditi

Društvo
Autor: Glas javnosti

Posle podne se u Srbiji razvedrilo a meteorolog Đorđe Đurić najavljuje da će sutra u našoj zemlji biti čak i do 21 stepen, pa onda od petka zahlađenje.

- I narednih desetak dana bez značajnih padavina, uz sušno vreme i bez snega u nižim predelima. Prethodnih dana vreme je posle dužeg vremena bilo u skladu sa kalendarom, a preovladavalo je tmurno i maglovito, ponegde uz slabu i sipeću kišu, tj. rosulju. Sreda će biti najtopliji dan u Srbiji ove sedmice. Očekuje se pretežno sunčano i relativno toplo za ovo doba godine, povremeno uz umerenu oblačnost. Na visini će se prostirati greben sa jugozapada, pa će sa Medietrana strujati topla vazdušna masa. Duvaće jugoistočni vetar, koji će u košavskom području biti pojačan, a na jugu Banata i u Podunavlju povremeno i jak. Maksimalna temperatura biće od 17 do 21, u Beogradu do 20 stepeni- navodi Đurić.

Zbog vedrog vremena očekuje se i znatno veća razlika između dnevnih i jutarnjih temperatura. Naše područje sve do petka biće pod uticajem anticklona i visokog vazdušnog pritiska, dok će se snažna ciklonska aktivnost sa jakim olujama i padavinama nalaziti nad Atlantikom i ovi sistemi neće moći da prodrdu unutar evropskog kopna dalje od Alpa i to zahvaljujući anticklonu.


- I u četvrtak će biti toplo, ali uz nešto više oblaka i koji stepen niže temperature. Maksimalna temperatura biće od 15 do 20°C, u Beogradu do 18°C. Krajem dana u severozapadnim,a tokom večeri, noći i u petak ujutro i preko ostalih predela Srbije očekuje se prelazak jednog veoma oslabljenog hladnog fronta, koji će tek ponegde doneti slabu kišu, ali bez značajnijih padavina, ali će u svim predelima doći do zahlađenja i jugoistočni vetar biće u skretanju na severozapadni, uz prodor svežije vazdušne mase sa severa. Maksimalna temperatura u petak biće od 12 do 18°C, u Beogradu do 14°C. Srbija i naše područje tokom vikenda biće pod uticajem veoma snažnog anticklona sa centrom iznad oblasti Alpa - najavljuje Đurić.

Istovremeno, sa severositoka se po istočnom obodnom delu anticklona očekuje spuštanje hladnije vazdušne mase preko Karpata, pa se očekuje nastanak visinskog ciklona, koji će sa istoka Balkana preko centralnog dela Balkana i južnog dela Jadranskog mora kretati dalje prema Apeninskom poluostrvu i Tirenskom moru piše Telegraf

- Zbog veoma razvijenog anticklona iznad centralne Evrope duboku u troposferu, napomenuti visinski ciklon, koji je inače znatno manjih dimenzija, premeštaće se od istoka ka zapadu, što je veoma retka putanja, ali položaj anticklona biće takav da uslovi takvo kretanje, jer se strujanja u anticklonu u smeru kazalje na satu. U petak i tokom vikenda u Srbiji se očekuje promenljivo oblačno vreme, još u petak ponegde sa kišom. Maksimalna temperatura tokom vikenda biće od 11 do 15°C, u Beogradu do 13°C.

Sve do 15. novembra u Srbiji bi bilo suvo, uz jutarnje temperature od 5 do 9 i maksimalne dnevne od 11 do 15 stepeni.

- Početkom i sredinom sledeće sedmice snažna ciklonska aktivnost bila bi prisutna nad zapadnom Evropom i Atlantikom, a anticklon nad istočnom Evropom, pa bi nad našim područjem preovladavalo južno strujanje i strujanje malo toplije vazdušne mase sa Mediterana.

Nakon 15. novembra očekuje se prolazno i kratkotrajno zahlađenje, ali ni tada bez značajnih padavina, nakon čega bi ponovo usledila stabilizacija vremena i blagi porast temperatura na uglavnom prosečne vrednosti za sredinu novembra.

- Prema trenutnim prognozama, snega u nižim predelima kao ni nekih značajinih padavina nema na vidiku ni u sledećih najmanje desetak dana. S obzirom na to da je prosek maksimalnih temperatira za ovo doba godine od 10 do 14°C, vidimo da će one narednih 10 ak dana biti uglavnom oko prosečnih vrednosti, dok će u sredu i u četvrtak biti više za 5 do 7 stepeni, pri čemu se od petka i od vikenda očekuje povratak na normalne vrednosti. Nakon veoma sušnog oktobra, nastavlja se i veoma sušan novembar, uz ozbiljan deficit padavina, a u mnogim predelima Srbije i u Beogradu u poslednjih mesec dana palo je manje od 10 mm kiše po kvadratnom metru, dok je prosek oko 50 mm.

Nakon veoma toplog oktobra i početka novembra, naredni period novembra obeležiće temperature koje će biti malo iznad prosečnih vrednosti, a sutra i za 7 stepeni više od proseka, dok kako bi se bližili kraju meseca tako bi i temperature bile prave novembarske.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR