Glas Javnosti

Meteorolog otkrio kakva nas zima čeka: Neće nam faliti hladnoće

Društvo
Autor: Glas javnosti

Tokom prethodna dva meseca često smo čuli da su oboreni temperaturni rekordi, a preliminarni podaci pokazuju da je oktobar bio najtopliji u poslednjih 100 godina. Pomoćnik direktora RHMZ-a Goran Mihajlović kaže da prve prognoze pokazuju da ćemo imati i nešto topliju zimu, ali da nam neće nedostajati ni kiše ni snega.

Goran Mihajlović navodi da će nam početak novembra doneti nešto svežije vreme u odnosu na prethodni period, ali da će temperature biti malo iznad prosečnih vrednosti.

“Što znači da bi u prvih sedam do deset dana imali maksimalnu temperaturu između 16 i 21 stepen, do 6. ili 7. novembra, a zatim negde između 12 i 17 stepeni”, dodao je Mihajlović.

Ističe i da će češća pojava kiše obeležiti početak novembra, kao i da će gotovo svakodnevno biti padavina.


Na pitanje hoćemo li imati obilnije padavine, Mihajlović kaže da će biti kiše i to negde između 20 i 30 milimetara dnevno, posebno u petak i subotu. Ističe i da se zbog suvog perioda koji je za nama ne očekuje da te padavine donesu neke probleme.

U oktobru prosečna temperatura bila 18 stepeni

Ukazuje da su septembar i oktobar bili topli značajno iznad proseka, kao i da je prema preliminarnoj računici u oktobru temperatura bila pet ili preko pet stepeni viša u odnosu na prosek.

“Ono što prema mesečnim izgledima očekujemo u novembru jeste topliji novembar, dakle srednja temperatura bi bila nekih dva stepena iznad onih višegodišnjih vrednosti i srednja maksimalna bi se kretala između 11 i 14 stepeni, dok bi padavine bile u granicama višegodišnjih vrednosti, što za novembar iznosi između 40 i 70 milimetara po kvadratnom metru”, kaže Mihajlović.


Inače u oktobru prosečna temperatura je oko 13 stepeni, a ovog oktobra prosečna temperatura bila je oko 18 stepeni. Maksimalna dnevna temperatura je tokom prethodnih godina bila oko 18,3 stepena u oktobru, dok je ove godine 23 stepena.

”Ono što bih mogao dopuniti jeste da je do sada najtopliji oktobar, kada posmatramo tu srednju mesečnu vrednost, bio 1907. u Beogradu sa 17,7 stepeni. Za ovaj oktobar smo u dosadašnjim izmerenim vrednostima negde na granici da prevaziđemo ili dostignemo ovu vrednost. Svakako ćemo sačekati potpunu i detaljnu analizu za nekih dan-dva na sajtu Hidrometeorološkog zavoda”, objašnjava Mihajlović.

Hoće li biti snega u novembru

Govoreći o tome možemo li sneg očekivati u novembru, Mihajlović navodi da je za sada izvesno da ga neće biti u prvoj polovini novembra.


“Pored toga neki srednji datum, kada uzmemo sve datume kada je padao prvi sneg u istoriji i nađemo srednju vrednost, to je 23. novembar kada je reč o Beogradu i u tom smislu po statistici možemo očekivati. S obzirom na samu fiziku i procese u atmosferi koje uslovljavaju snežne padavine, nekih pet do sedam dana za pouzdanu prognozu snega će ipak biti potrebno. Tako da za sada ne možemo reći da očekujemo neki značajniji sneg u novembru", objašnjava Mihajlović.

Kakva će biti zima

Na pitanje kakva će nam biti zima, Mihajlović kaže da prve i preliminarne prognoze ukazuju da ćemo imati nešto topliju zimu od proseka.

“Ali sa padavinama koje bi bile iznad onih višegodišnjih vrednosti, dakle između 120 i 180 milimetara, u jugozapadnoj Srbiji i do 200 milimetara. Što znači da neće nedostajati ni kiše ni snega ove zime, s obzirom da prethodnih nismo baš imali puno snega”, zaključuje Mihajović.

Glas javnosti/R05S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR