Glas Javnosti

MEŠTANI I DALJE NA BARIKADAMA KOD RUPSKE REKE: Zahtevaju da se iz Prostornog plana opštine izbace mini-hidroelektrane

Društvo
Autor: Glas javnosti

Meštani Vlasotinca koji su već tri sedmice na barikadama tražiće od predsednika te opštine na jugu Srbije Bratislava Petrovića izbacivanje derivacionih mini-hidroelektrana iz opštinskog Prostornog plana.

U pokušaju da spreče uništavanje Rupske reke koja selu Dadincu bukvalno život znači, predstavnik ovog sela i neformalne grupe ”Bitka za Vlasinu” zatražiće na današnjem sastanku sa predsednikom opštine vandrednu sednicu Skupštine sa jednom tačkom dnevnog reda: da se iz Prostornog plana Vlasotinca izbace sve lokacije predviđene za izgradnju derivacionih mini-hidroelektrana, rečeno je Regionalnoj informativnoj agenciji JUGpress.

Vlasotince bi, ako bude usvojen zahtev, bilo druga opština u Srbiji koja je donela takvu odluku, posle Soko Banje. Prema Prostornom planu, na teritoriji Vlasotinca bila je predviđena gradnja 13 derivacionih mini-hidroelektrana, a do sada je izgrađeno pet.

Meštani Dadinca su na barikadama u svom selu dan i noć od 15. decembra u nameri da odbrane svoju Rupsku reku od izgradnje još jedne, treće mini hidroelektrane na toj reci. Stručnjaci navode da su dozvole za izgradnju treće mini-hidrocentrale nezakonito izdate, a nije im predhodila ni javna rasprava niti istraživanje uticaja na životnu sredinu.

Privatni investitor Water Green Energy iz sela Kumarevo je ranije već izgradio dve mini hidroelektrane na Rupskoj reci, a u nameri da započne i izgradnju treće mašine su stigle u Dadince ranom zorom, pod okriljem mraka, dan posle protesta u Vlasotincu. Od tada mešani Dadinca dežuraju pored svoje reke, a na barikadama su proveli i novogodišnju noć, prenosi JUGpress.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR