Glas Javnosti

Mešihat Islamske zajednice u Srbiji, pozvao vernike da bojkotuju aerodrome u Nišu i Kraljevu

Društvo
Autor: Glas javnosti

Mešihat Islamske zajednice (IZ) u Srbiji, pozvao je svoje vernike da bojkotuju aerodrome “Konstantin Veliki” u Nišu i “Morava” u Kraljevu, zbog ponašanja prema ženama koje nose hidžab, odnosno odevaju se po muslimanskim propisima.

Vrhovno telo, u saopštenju navodi da duže vreme dobija žalbe vernica pod hidžabom i članova njihovih porodica zbog neprijatnosti koje su doživele na ta dva aerodroma.

Tvrde, da isključivo žene pod hidžabom, prilikom aerodromskih kontrola “izdvajaju iz kolona, vode u kabine na detaljan pretres, gde se od njih traži skidanje hidžaba, a u nekim situacijama i skidanje delova odeće”.

Mešihat podseća da je, u prethodnom periodu, više puta razgovarano sa nadležnim aerodromskim službama “da takva praksa prestane”, ali su rezultati izostali.


Nije prihvaćeno obrazloženje da je to “uobičajena sigurnosna provera na aerodromima u svetu”.Ocenjeno je da je to “neprofesionalno, tendenciozno i diskriminatorsko ponašanje po verskoj i nacionalnoj pripadnosti”.

Mešihat IZ u Srbiji zahteva od uprava policije i aerodroma da se to prekine, a od državnih organa pomoć u rešavanju problema i osudu tendencioznog ponašanja.

Ako takve realcije izostanu, Mešihat će pokrenuti sva “pravna sredstva u cilju zaštite elementarnih prava vernika u Srbiji od bilo kojeg oblika diskriminacije”.

Dok se ovaj problema ne reši, vernici su pozvani da bojkotuju aerodrpme u Nišu i Kraljevu.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR