Glas Javnosti

Мере предострожности на гробљима: На сахранама само породица?

Društvo
Autor: novosti.rs

У ЈКП "Погребне услуге" већ неко време је на снази протокол о заштити свих запослених
ПРОТОКОЛАРНО понашање поводом новонастале ситуације са вирусом корона у нашој земљи важи и за запослене у ЈКП "Погребне услуге". Високе мере заштите погребника примењене су много раније, а из овог предузећа наводе да ће се придржавати упутстава надлежних здравствених институција. Иако још нису званично добили препоруку, сахране ће се, вероватн, до даљег обављати у најужем кругу породице.

Према речима директора погребног предузећа Драгана Балтовског, у свакодневном раду збрињавања и сахрањивања умрлих особа примењују се високе мере заштите у складу са протоколима, препорукама и правилима рада. То подразумева примену свих заштитних средстава, почев од маски, рукавица, посебних одела за једнократну употребу, до примене ефикасних дезинфицијената.

- Чим су се појавили први случајеви заражених вирусом корона у земљама окружења, наша служба безбедности и заштите на раду обишла је све радне јединице десет гробаља, која су под нашом управом, као и сабирну капелу у Делиградској улици - каже Балтовски. - Циљ ове мере је повећање степена позорности свих запослених. Такође, допуњене су залихе свих заштитних средстава, опреме и средстава за дезинфекцију.

Како нам је рекао директор, у наредном периоду очекује се да ће сахрањивање покојника бити организовано са ограниченим бројем људи. Препорука надлежних тек се очекује тим поводом, али Балтовски је уверен да ће ситуација до даљег бити таква, те ће само најужи чланови породица моћи да присуствују обреду.

УОБИЧАЈЕНО ПОНАШАЊЕ

ПОГРЕБНОМ делатношћу на територији града Београда бави се још око стотину приватних погребних агенција и предузећа. Како смо незванично сазнали, ЈП "Пословни центар Чукарица", у чијој су надлежности гробља на територији ове општине, данас ће имати састанак на ком ће одлучити о мерама заштите погребника. До сада су се запослени приликом збрињавања покојника понашали уобичајено.

ОДЛУКА О СНИЖЕЊУ ЦЕНА ДОНЕТА ПОЧЕТКОМ 2020. ГОДИНЕ

ЈКП "Погребне услуге" завршило је акцију попуста за куповину гробница на Новом бежанијском гробљу, Орловачи и Лешћу. Оглас је последње три недеље био истакнут на улазним вратима предузећа у Рузвелтовој улици, као и на шалтерима где се плаћа годишње одржавање гробних места и остали трошкови. Снижење цене места за вечни починак од 30 одсто изазвало је, ипак, бурне реакције на друштвеним мрежама.

Према речима Драгана Балтовског, на продају је дато десетак гробница и, иако на плакату пише да акција траје до краја априла, она је завршена. Гробна места су распродата. На друштвеним мрежама могло се прочитати да је потез предузећа несмотрен и да је акција објављена у веома неповољном тренутку и на неприкладан начин.

- Одлуку о овој акцији донели смо још почетком године и требало је да буде везана за задушнице. Нисмо могли ни да претпоставимо да ће се ситуација са вирусом захуктати оволико. Конкурс смо објавили пре целе ове приче - објашњава директор ЈКП "Погребне услуге".

Иначе, из предузећа подсећају да је и даље на снази попуст у оквиру акције "сениор картице" која је установљена пре две године.

 

 

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR