Glas Javnosti

MENJAJU MASKE KO SLIČICE FUDBALERA!

Društvo
Autor: Glas javnosti

Prvi dan škole pod novim epidemiološkim uslovima doneo je različita iskustva deci, roditeljima i nastavnicima ali je izgleda nepodeljeno mišljenje da se jasno videlo da je odluka Ministarstva  prosvete, o početku nastave 1. septembra,  preuranjena, konfuzno organizovana a posledice se očekuje sa dosta straha po zdravlje i kvalitet obrazovanja dece.

Ako se novim epiodemiološim merama, uz nejasna i kontradiktrne preporuke Ministarstva prosvete, dodaju i raniji nagomalani problemi u našoj prosveti, za očekivati je bilo da je prvi dan školske godine bude preplavljen porukama negodovanja roditalja i nastavnika na društvenim mrežama.  

Prvo, poštovanje epidemioloških mera zavisilo je od škole do škole, a često i od razreda do razreda! Navode se drastični primeri, pa i onaj da dve osnovne škole, a obe na Novom Beogradu, imaju apsolutno različita pravila, pa se u jednoj maske nose samo do vrata učionice a u drugoj sve vreme!

Ako krenemo baš od Beograda, treba spomenuti da su u dve škole nastave počele protestima rositelja zbog, kako tvrde, nekoretnog  ponašanja čelnika Ministarstva prosvete.  Prvo su roditelji protestvovali u osnovnoj pkoli "Đuro Strugar" , na Novom Beogradu, protiv direktorke Aleksandre Lončar, koja, kako navode roditelji, ugrožava bezbednost dece, ali i ponižava zaposlene. Inače, protiv  direktorke  Lončar postoji već oko 70 prijava upućenih nadležnima, a sve je kulminiralo kada su saznali da deca usred pandemije koronavirusa polaze u školu u kojoj je neispravna voda, a da ih niko nije obavestio. Na sreću, juče se javio minstar Mladen Šarčević, porukom da su “roditelji u pravu i da će se stvar hitno rešiti”.

Sloična pobuna roditelja dešava se i beogradskoj školi “Ivo Andrić”, gde se roditeljima još nije javio minstar Šarčević ali mu oni poručuju da neće odustati od protesta dok se situacija sa nametnutom direktorkom ne reši.

Ovaj najneobičniji, ali izgeda i najneorganizovaniji, početak školske godine se lančano dešavao od prestopnice pa do stalih gradova po Srbiji. Tek pomenuti da je “glavni hit” sa društvenih mreža u porukama roditelja bio da su se deca masovno sa nastave vraćale bez ili sa tuđim upotrebljenim maskama! Đaci ko đaci, to su uz osmeh objašnjavali kako im je “dosadila” ista maska pa su  “malo” menjali sa drugovima iz razreda. Baš kao sličice fudbalera!  

Najbrojnija Unija sindikata prosvetnih radsnika Srbije koja ima oraganizacije u skoro svim gradovima Srbije, objavila je većinu ozvešataja svojih portparola na sajtu i preko društvenih mreža.

Ukratko, u svim izvešrtajima od Subotice do Vranja, dominira primedba da ih lokalne samouprave nisu adekvatno snabdele dezinfekcionim sredstvima, da se nije znalo ni dokle traje nastava pa su samo zbunjivali roditelje, a da skora nijedna preporuka iz Ministarstva prosvete  nije do kraja precizirana i da je generalno improvizacija - jedina organizacija!  

Iz Novog Sada javljaju i da je nošenje maske zavislo od starosti đaka, pa tako što su stariji sve se manje pridržavajli novih mera. Razmena upotrebljenih maski, i tamo je masovna pojava.  Zabeležen i slučaj, poruka jedne učeteljice, da je jedno dete iz razreda upravo dobilo rezultate testa, pozitivno je na Covid19, ali su ga roditelji čekajući rezultate pustili u školu!

Podsetimo da je Unija sindikata prosvetnih radnika tražila odlaganje početka nove školske godine za najmanje dve nedelje, jer su znali iz izveštaja sa terena da je nemoguće obezbediti bezbedno i efikasno praćene nastave od prvog septembra. Sličan zahtev uputili su i iz Foruma beogradskih gimnazija gde su takođe smatrali da, kad su u pitanju gimnazije, početak školske godine treba odložiti bar za dve nedelje. Ali, Ministartvo prosvete ni jedne ni druge nije ni pozvalo na razgovor na tu temu. Očigledno politička odluka je bila nepriskosnovena, da nastava jednostavno mora početi kada je juče i počela.

Izveštaji nastavnika iz Čačka, Kruševca, Zrenjanina, Kraljeva, Kragujevca, Zaječara, Trstenika, Bačke Palanke, Kuršumilje ili Užica, da ne nabrajamo dalje, liče kao jaje jajetu, identične primeri  o “ruskom ruletu ministra Šarčevića”, kako je to najvaleno u jednom tekstu od pre nedelju dana.

Poslednji, jutrošnji, apel iz Unije sindikata prosvetnih radnika glasi: Ako ste već odlučili da mora i kad mu nije vreme, a vi znate zašto, onda bar šaljite instrukcije da se nastava održava u prirodi, u na otvorenom gde god je i kako je moguće.

Čuvena filmska replika nikad aktuelnija: “ Alo Požega, da li se čujemo…”

 

 

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR