Glas Javnosti

Menja se trasa auto-puta Beograd-Zrenjanin-Novi Sad

Društvo
Autor: Glas javnosti

Izgradnja autoputa Beograd-Zrenjanin-Novi Sad, koji proglašen za projekat od posebnog značaja za Republiku Srbiju, najavljivana je za 2019, pa 2020, zatim 2021, pa za februar 2022. godine.

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, Goran Vesić najavio je početkom ove godine da će 2024. početi izgradnja, a sada je ministarstvo građevinarstva objavilo novi tender za izmenu planske dokumentacije.


Naime, javnom nabavkom, čija je vrednost procenjena na 10 miliona dinara predviđena je izmena i dopuna prostornog plana područja posebne namene koridora autoputa Beograd-Zrenjanin-Novi Sad sa idejnim rešenjem, a jedan od ciljeva novih izmena je, kako se navodi, bolje pozicioniranje trase autoputa.

Izmene i dopune prostornog plana obuhvataju delove teritorija grada Beograda, grada Pančeva, grada Zrenjanina, opštine Opovo i opštine Kovačica.

Rok za prijavu na tender je 30. jun

Popularno Vojvođansko P, prema ranije predstavljenim planskim dokumentima, trebalo bi da je put dugačak 100 kilometara, sa više saobraćajnih petlji, na teritoriji četiri grada i tri opštine, odnosno na ukupno četiri hiljade hektara.

Izgradnja autoputa

Trasa puta već je jednom menjana, kada je petlja Ečka, na zahtev zrenjaninskih privrednika i zbog potreba Linglonga, pomerena ka budućoj fabrici guma.

U februaru 2022, Vesić, kao tadašnji zamenik gradonačelnika Beograda izjavio je da Grad Beograd insistira da se u projekat gradnje brzog puta Beograd-Zrenjanin uključi i Zrenjaninski put.

Početkom 2020. sa kineskom kompanijom China Shandong International Economic and Tehnical Coorporation Group potpisan je Memorandum o razumevanju i izradi planske i tehničke dokumentacije za izgradnju auto-puta Beograd (Borča)-Zrenjanin-Novi Sad.

Glas javnost/B10S 

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR