Glas Javnosti

MEDUZE SE POJAVILE NA ADI CIGANLIJI: Čuvajte se peckanja u Savskom jezeru!

Društvo
Autor: Glas javnosti

Meduze su karakteristična pojava u morima i nekada mogu biti velika neprijatnost kada opeku kupače. Ipak, ovih dana na meduze možemo naići i u Savskom jezeru na Adi Ciganliji:

Reč je o sitnijim (do 2 centimetra) i jedva primetnim stvorenjima koje možete osetiti prilikom kupanja, neki tvrde da mogu malo i da pecnu, ali nikako da naude.

Poslednjih dana na društvenim mrežama mogu da se vide brojni snimci i slike meduza na Adi. Ronioci sa lampama prate njihov "ples" u vodi, a kupači ih snimaju u čašama ili u plićaku.

Karakteristično za meduze koje možete videti na Adi i u drugim našim slatkim vodama jeste da se pojavljuju tek kada se ona poprilično zagreje, pa je ovo tropsko leto za njih pravi raj. Meduze će nestati čim se voda rashladi. Narednog leta, ako ponovo bude toplo, a voda ostane čista, čudnovata stvorenja ponovo će zaplivati.

 Ova vrsta inače je u Evropu stigla iz Indije, ali su kao autohtona vrsta poreklom iz Kine, iz dolina reke Jangcengjang.

Veruje se da je ova vrsta u Evropu stigla sa podvodnim ukrasnim biljem, kojima su se ukrašavala jezera u Zapadnoj Evropi, da bi se potom širila dalje po kontinentu.

(Glas javnosti)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR