Glas Javnosti

MATEMATIKA DANAS, SUTRA KOMBINOVANI TEST: Dovoljno mesta u klupama za sve buduće srednjoškolce

Društvo
Autor: Glas javnosti

Buduće srednjoškolce oisle jučerašnjeg testa iz srpskog jezika danas čeka test iz matematike od 9 do 11 sati dok će sutra polagati kombinovani test.

Maksimalnih  broj  bodova  na test iz matematike je 13 kao i  na testu iz srpskog jezika, dok đak na kombinovanom testu najviše se može osvojiti 14 poena.

Kako nadležni ističu testovi lakši zbog toga što se nastava održavala u vanrednim okolnostima izazvanim pandemijom korone.

- Sama struktura testova je takva da će biti mnogo više nego ranije onih pitanja na zaokruživanje i u tom smislu je lakše. Uvek je intencija da završni testovi budu lakši od probnih završnih testova koji su održani 9. i 10. aprila - rekao je ministar prosvete Branko Ružić.

Ružić je apelovao na roditelje da ne podižu tenziju deci.

 

 

- Bilo je sasvim dovoljno vremena, mislim da nema razloga niti za tremu niti za nervozu - naglasio je Ružić.

U srednjim školama kako poručuju nadležni ima više slobodnih mesta nego svršenih osnovaca što znači da će se svi upisati.

-Svi će na kraju upisati negde. Zato se i prave one liste želja sa po 13 predloga - rekla je Jasana Janković, predsednica Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije, a preneo "Blic".

Uprkos tome što će svi osmaci upisati srednje škole i možda ne onu koju su planirali, Janković je zabrinuta zbog količine znanja koju osnovci nose, a smatra i da ovakva mala matura nije dobar način.

 

- Imali smo godinu dana onlajn nastave, a jedno vreme i bez ikakve nastave. Možemo samo da kažemo da su deca mnogo izgubila, tu je mnogo izgubljenih lekcija. Tu je dosta i velikih rupa u znanju i pitanje je kako ćemo sve to nadoknaditi. Zato smo mi kao Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije predložili ministarstvu da ove godine ne bude kombinovani test, baš iz ovih razloga o kojima sam pričala. Takođe, takav ispit posle ovah godinu i po dana je veliki stres za đake. To su onda i u ministarstvu shvtili pa su poručili da će test biti lakši. To je loš put, jer tako poručujemo deci da je bitno samo zadovoljiti formu, a suština nam promiče - objašnjava Janković.

Ministar kaže da je stepen bezbednosti na najvišem mogućem nivou, da su svi testovi već zapakovani i spremni, kao i da svaki ima svoju šifru.

- Do distribucije se čuvaju u nadležnom Zavodu. Doći će možda do nekih malih pomeranja u odnosu na brojno stanje same dece zbog nekih premeštaja, ali ne očekujem bilo kakve probleme - rekao je ministar.

 

Predviđeno je da preliminarni rezultati završnog ispita budu objavljeni 27. juna, a konačni 2. jula.

Lista želja popunjava se elektronskim putem preko portala mojasrednjaskola.gov.rs je od 26. juna do 3. jula, a popunjavanje i predaja liste u osnovnoj školi, kao i unos u bazu podataka neposredno u osnovnoj školi - 3. i 4. jula 2021. godine.

Rezultati raspodele po školama i obrazovnim profilima biće objavljeni 11. jula.

Završni ispit polažu svi učenici osmog razreda, pa i oni koji su polagali prijemni ispit za upis u specijalizovana odeljenja gimnazija i umetničkih škola, polaznici programa funkcionalnog obrazovanja odraslih, kao i učenici koji su prethodnih godina završili osmi razred, a do sada nisu polagali završni ispit.

(Glas javnosti)

 

 

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR