Glas Javnosti

Masovni zločini Partizana o kojima se ćuti: Srpski piloti stradali jer su služili kralja i otažbinu

Društvo
Autor: Glas javnosti

Krajem oktobra 1944. godine u selu Jabuka kod Pančeva partizani su streljali 72 pilota vazduhoplovstva Kraljevine Jugoslavije, a među njima i Isu Mandarića.

Nakon kapitulacije Kraljevine Jugoslavije, Isa Mandarić, pilot kraljevskog vazduhoplovstva, uspeo je posle mnogih peripetija da se nastani u Zemunu, samo dan pre nego što ovaj grad postao deo Nezavisne države Hrvatske.
Tu su Mandarići preživeli četiri teške godine okupacije i dočekali oslobođenje Beograda. A samo tri dana kasnije, 23. oktobra 1944, partizanska komanda je pozvala sve stare pilote kraljevskog vazduhoplovstva da se jave u komandu u Pančevu i pomognu u oslobađanju zemlje od okupatora. Kao čovek koji je čitav život posvetio avijaciji, bio je presrećan. Posle četiri godine ponovo mu se pružala prilika da leti.

Bio je 25. oktobar kada ga je porodica ispratili za Pančevo, ne znajući da odlazi u smrt. Nedelju dana kasnije Isa i još 71 pilot, u noći između 29. i 30. novembra sa rukama vezanim žicom odvedeni su na Stratište kod sela Jabuka, spušteni do Tamiša i tu streljani. Dakle 72 pilota, sve bolji od boljeg, streljani su bez ikakvog razloga, samo zato što su u jednom periodu služili kralju i otadžbini. Dušanova majka Desanka tri puta je odlazila u Pančevo, ali za partizansku komandu piloti kao da nikada nisu postojali. A onda je u kuću Mandarića došao jedan čovek i rekao: -Nemojte više tragati za mužem. Te noći kad je odveden na streljanje, bio sam s njim u sobi. Bio je uplašen i uplakan jer kod kuće ima ženu i dvoje male dece. Ja sam se preko veze spasao.-

Ko je odlučivao o njihovom životu ili smrti opisuje pilot Kosta Aćin u svom delu „Spomenica palih Srba vazduhoplovaca 1941-1945″ strana 262. izdato u Vašingtonu godine 1975. godine. To je bilo Veće u sastavu: Franjo Pirc, pukovnik Kraljevskog vazduhoplovstva, kasnije general Pavelićeve NDH, a potom general i prvi komandant vazduhoplovstva Titove Jugoslavije; Božo Lazarević, pilot, kasnije Titov general; Milan Simović Zeka, vazduhoplovni narednik, kasnije general; te izvesni Gavro Škrivanić. U toj knjizi još piše da su krajem 1944. oficiri kraljevskog vazduhoplovstva pozvani da se jave na dužnost u Komandu vazduhoplovstva u Zemunu, odakle su prebačeni na pomoćni aerodrom Lisičji jarak gde su saslušavani i streljani u blizini Jabuke kod Pančeva. Na tom mestu se danas nalazi spomenik Stratište posvećeno Srbima, Jevrejima i Romima koji su ubijeni od strane Njemaca, ali nikakvo obeležje ne postoji za streljane pilote.

(Glas javnosti)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR