Glas Javnosti

"MARINA, VRATI NAGRADU!" Srpski glumac prvi digao glas protiv kulture performansa Abramovič (FOTO+VIDEO)

Društvo
Autor: Glas javnosti

Umetnica Marina Abramović je nedavno dobila Zlatnu medalju za zasluge u oblasti kulture, posebno performansa, na manifestaciji koja je održana povodom 140 godina diplomatskih odnosa Srbija i Amerike. U okviru svega toga, na sred Menhetna, na svaka tri minuta prikazivan je spot u čijem je centru Marina.

Nagradu joj je uručio ambasador Srbije u SAD Marko Đurić. Povodom 140 godina diplomatskih odnosa Amerike i Srbije, u srcu Menhetna u Njujorku na svaka tri minuta prikazivan je spot od 16 sekundi, u čijem fokusu je Marina Abramović.

- Pre svega, ja uopšte medalje, toliko sam ih gledala kod mog oca i majke, koji su oboje bili partizani, i to je uvek bila neka velika stvar, dobiti medalju za nešto. I onda sam mislila, možda jednog dana i ja ću dobiti medalju iz ove zemlje, ali se nisam nadala da će se to ikada desiti, zato što je performans toliko težak kao vrsta umetnosti, da je mnogi ljudi ne razumeju - kazala je Marina Abramović.

 Glumac digao glas protiv ovakve umetnosti

Glumac Viktor Savić je na svom Instagramu odlučio da kritikuje rad najnagrađivanije i najpoznatije konceptualne umetnice na svetu, te je objavio dva video snimka na kojima se vidi njen performans sa golim muškarcima koji prilaze umetnici dok ona kleči.

Preko prvog snimka Savić je konstatovao: „Znam, seljak sam … zatucani Srbin koji ne razume ‘umetnost“, a preko drugog se nadovezao: „I kao takav kažem: Marina vrati nagradu“.

Viktro insta marina 

Viktor Marina insta 

Goli muškarci u performansu redom prilaze Marini i pokazuju joj polni organ, kasnije dolazi i do kontakta.

 
 

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR