Glas Javnosti

MARIJA MILOŠEVIĆ U KUĆI ČUVA USPOMENU SA SLOBINOG GROBA: Isplivali nepoznati detalji sa sahrane bivšeg predsednika

Društvo
Autor: Glas javnosti

Dragutin Milovanović Minja (63), nekadašnji član Glavnog odbora Socijalističke partije Srbije, izneo je nepoznate detalje o životu bivšeg predsednika Jugoslavije Slobodana Miloševića.

Čovek od poverenja i blizak saradnik bišeg predsednika Slobodana Miloševića - Dragutin Milovanović Minja i danas ističe da nikada neće zaboraviti 24. april 1987. godine, kada je Milošević prvi put došao u Milovanovićevo rodno Kosovo Polje.

-Dolazili su dole mnogi političari i mi Srbi s Kosmeta smo u njih gledali kao u spasitelje koji će nas sačuvati od albanskih terorista i nasilja kojem smo bili izloženi. Milošević je, kao nijedan do tada, imao nešto posebno u sebi i ono što sam prvog dana video u njemu nije bledelo nikada. Naprotiv, samo je upotpunjavalo sliku jednog srpskog gorostasa, pravog Srbina spremnog da predvodi državu- kaže Milovanović.

On navodi da se Miloševića nije odrekao ni posle 5. oktobra 2000. godine, kao i da su ga se mnogi, kako tvrdi, odrekli kada je otišao sa vlasti. On je za navodno "najvećeg izdajnika" pomenuo jednog visokog funkcionera i u partiji, a posebno u državi tog doba.

-Milan Milutinović je bruka srpskog naroda. Tri kuće od vile 'Mir' je bila daleka njegova rezidencija, a bili su kućni prijatelji. Nekoliko puta se pokušavalo stupiti u kontakt sa njim tih dana hapšenja, ali uzalud. Slavica Đukić Dejanović i ja smo išli kod njega lično, ali nije hteo da nas primi. Slobodan ga je zvao, nije se javljao. Tad je meni sve bilo jasno- tvrdi Milovanović.

Nekadašnji član Glavnog odbora SPS-a kaže da Miloševićevu suprugu, Mirjanu Marković, nije poznavao sve do 1997. godine, kada su se upoznali u Karađorđevu negde pred Novu godinu.

-Zvao me je predsednik da dođem tamo zato što me je veoma cenio i imao mnogo poverenja koje ja nikad nisam izneverio. Slobodan je takav bio, odmah mi je ponudio da nešto pojedem i popijem, a Mira je bila intelektualka sa vizijom od 50 godina unapred. Kad je videla da ćemo da pričamo nasamo, povukla se u druge prostorije rekavši da ne želi da nam smeta. Posle toga viđao sam je često, posebno kada se sve ovo oko Slobe izdešavalo- kaže Milovanović.

Mariju Slobinu ćerkiu, poslednji put je sreo, kako navodi, u leto 2018. na Cetinju, gde ona boravi još od odlaska iz Srbije. On ističe da Marija ne krije svoju razočaranost Srbijom, kao i da su razgovarali satima.

-Posetio sam je kao svoju sestru. U kontaktima sa Mirom, ona me je molila da kad god odem u Crnu Goru posetim Mariju, a onda je izvestim o tome kako joj ćerka izgleda. Dva sata sam bio Marijin gost pre skoro tri godine i dosta smo pričali. Tačno je da je mnogo razočarana u ovu državu, kako da ne bude - kaže on i dodaje:

-Inače, ona u kući čuva krstaču sa Slobodanovog groba, koja je prema želji porodice išla paralelno sa piramidom. Kuća joj je puna knjiga i slika, a u dvorištu ima bar tri velika kaveza u kojima je nekoliko ruskih ovčara -ističe Minja Milovanović, a prenosi Objektiv.

Milovanović navodi da je na sahrani Miloševića u Požarevcu nosio tzv. piramidu sa imenom pokojnika i da je to za njega bila, kako tvrdi, ogromna čast.

-On je prvo trebalo da bude sahranjen u Moskvi i pokojni Bogoljub Bjelica, koji je bio pravi asketa u SPS, u razgovoru sa Mirom dan posle Slobine smrti bio je vidno razočaran što će predsednik počivati ovde. Rekao joj je: 'Dobro, Miro, neka bude sahrana u Srbiji, ali ja neću dozvoliti da se Sloba sahrani bez sveštenika i krsta'. Ona se složila sa tim, a znamo šta je posle bilo i kako je tadašnja vlast bila nemilosrdna oko sahrane", ispričao je nekadašnji član Glavnog odbora SPS-a.

(Glas javnosti)

 

 

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR