Glas Javnosti

MANJAK NOVCA KAO IZGOVOR ZA ODUZIMANJE DECE: Zašto su hraniteljske porodice 'BOLJE' od bioloških roditelja?

Društvo
Autor: Glas javnosti

Nedavno je Centar za socijalni rad Mali Crnić oduzeo dete ratnom veteranu Željku Topaloviću, jer kako tvrde, porodica nije imala uslova da odgaja dete. Ovaj slučaj nije izolovan, jer se ovo događalo i ranije.

Ukoliko roditelji dete ne tretiraju kako bi trebalo (ugrožavaju zdravlje, maltretiraju ga..i sl.) svaka socijalna služba treba da reaguje i da detetu obezbedi bolje uslove života u hraniteljskoj porodici. Trebalo bi da se obavi procena u kakvom okruženju dete živi, da li se roditelji staraju o njemu, da postoje svedoci koji će garantovati te ''neadekvatne uslove'', kao i psihološka procena stanja deteta.

Međutim, ukoliko se ispostavi da roditelji isključivo nemaju dovoljna primanja, da je manjak materijalnih dobara jedino što porodici ''fali'', a da pritom dete nije uskraćeno za ljubav i pažnju, čemu onda oduzimanje? Zašto ’’plaćati’’ hraniteljsku porodicu da odgaja maloletno lice, kada se može isti taj novac dati roditeljima?

Prema podacima Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja cena usluga za porodični smeštaj za septembar 2020. godine jeste:

1. Mesečna naknada za izdržavanje korisnika 27.155,00

2. Mesečna naknada za rad hranitelja kada je na smeštaju jedno dete – neto iznos za isplatu hranitelju 19.509,42

3. Mesečna naknada za rad hranitelja kada je na smeštaju dvoje ili više dece – neto iznos za isplatu hranitelju, po korisniku 12.005,80

4. Naknada troškova prevoza za dete u HP koje se školuje u mestu van mesta prebivališta, za prevoz u međumesnom saobraćaju do 20 km 4.481,00

5. Naknada troškova prevoza za dete u HP koje se školuje u mestu van mesta prebivališta, za prevoz u međumesnom saobraćaju preko 20 km 6.571,00

6. Sredstva za lične potrebe korisnika (džeparac), koji su smešteni u HP i u ustanove socijalne zaštite, za decu i omladinu kao i korisnike koji u troškovima smeštaja učestvuju ličnim prihodima 4.566,00

Foto: Printscreen

S obzirom na gorenavedene brojke možemo ustanoviti da hranitelj dobija dovoljno novca da izdržava dete. No, ukoliko bi socijalne službe isti taj novac udelili savesnim roditeljima, zar ne bi i oni imali apsolutno iste materijalne uslove i volju da odgajaju svoje dete u okruženju kakvom bi trebalo dete da odrasta- među svojom porodicom? Zar dete ne bi bilo srećnije među ljudima koji ga vole, nego da se premešta iz hraniteljske porodice u hraniteljsku porodicu sve dok ne napuni 18 godina.

U slučaju porodice Topalović dete je oduzeto upravo zbog loše materijalne situacije, kako je objasnila direktorka Centra za socijalni rad Malo Crniće Dijana Mirković.

Slična situacija se dogodila i porodici Glišić iz Mladenovca 2019. godine kada ima je socijalna služba oduzela dvomesečno dete ’’po hitnom postupku’’, upravo zbog lose materijalne situacije.. u Srbiji postoji još nebrojano slučajeva gde se dogodila ista situacija, a izgovor je isti- loši uslovi za život.

Suma sumarum neadekvatni uslovi za odgajanje deteta nisu problem, jer isti novac koji može da se udeli hranitelju, može se udeliti i nezaposlenom roditelju. Problem je ako se dete maltretira, onda socijalne službe treba da reaguju. Međutim, postupak ispitivanja da li je dete maltretirano, svedoci, dokazi- može da potraje. Pretpostavke nisu isto što i činjenice, da li se sve u socijalnim službama radi pod pretpostavkom?

Redakcija Glasa javnosti je uputila pitanja Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka I socijalna pitanja:

Koji su kriterijumi za oduzimanje deteta ? Da li imaju dovoljno strčnog osoblja  za posao ‘’oduzimanja dece’’ I procenu? I zašto se novac namenjen hraniteljima ne dodeli roditeljima koji su u lošoj materijalnoj situaciji?...

Ali nismo dobili odgovor do trenutka objavljivanja ovog teksta.

 

(Glas javnosti)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR