Glas Javnosti

MALO POZNAT DETALJ IZ SRPSKE ISTORIJE: ŠTA KRIJE PISMO Krste Popovića upućeno kralju Aleksandru KARAĐORĐEVIĆU!

Društvo
Autor: Glas javnosti

Na jednoj društvenoj mreži pojavio se dokument iz 1929. godine za koji se tvrdi da je pismo brigadira Krsta Popovića koji je uputio kralju Aleksandru Karađorđeviću, sa ciljem da ga zamoli da ga oslobodi svih odgovornosti kako bi mogao slobodo da se vrati u domovinu.

Ovaj dokument je objavio poznati publicista Jovan Markuš na svom Fejsbuk profilu, dodajući da je ovaj dokument kopirao 1991. godine sa originala iz zbirke dokumenata koje u svom posedu čuva porodica Pera Živkovog Stojanovića sa Cetinja. Prema datumu dokumenta, on datira od 23. septembra 1929. godine.

Foto: WikipediaJovan Markuš je ovim putem istakao da u pismu postoji jedan deo koji neukima može izgledati čudno, a to je deo u kome se Krsto Popović obraća kralju Aleksandru na sledeći način:

„Usljed toga pokorno molim Vaše Veličanstvo...“ i „Vašem Veličanstvu i domovini biti ću vjeran kao što sam bio vjeran Nj.V. Kralju Nikoli i Crnoj Gori“.

Foto: Facebook/ Jovan Markuš

Uzimajući u obzir duh vremena, ovakvo obraćanje je tada predstavljalo uobičajnu formu obraćanja koju je poštovao svaki civilizovan čovek, uključujući i brigadira Crnogorske vojske Krsta Zrnov Popovića, a ne odraz poltronskog odnosa prema vladaru, kako bi nekolicina protumačila.

U daljem tekstu, Jovan Markuš ističe da porodica Pera Živkovog Stojanovića sa Cetinja u svom posedu ima zbirku dokumenata, uključujući i ovo pismo.

„Potomcima Pera Živkovog Stojanovića, u čijem posjedu se nalaze originalna dokumenta brigadira Krsta Popovića, treba odati priznanje jer su vrijedna dokumenta za istorijsku nauku do danas sačuvana. U posljeratnom totalitarnom sistemu mogli su i oni u strahu od represija uništiti dokumenta ili ih prodati onima koji bi ih selektivno koristili a možda i uništili - zaključuje Jovan Markuš.

(Glas javnosti)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR