Glas Javnosti

Mali genijalci će treći koren iz 421.875 da vam izračunaju kao iz topa

Društvo
Autor: Glas javnosti

Više od 1.000 mališana iz Srbije i još 10 drugih zemalja odmerili su snagu uma u mentalnoj aritmetici, odnosno računanju iz glave

Da li biste iz glave mogli da izračunate koji je dan u nedelji bio 14. marta 2006. godine, odnosno treći koren iz broja 421.875 ili koliko je 32 puta 99?

To su, za mnogo kraće vreme, "malci genijalci" računali na 7. Međunarodnoj olimpijadi u mentalnoj aritmetici.

Više od 1.000 mališana uzrasta od 4 do 14 godina, ne samo iz Srbije, već i 10 drugih zemalja, došli su danas kako bi odmerili snage uma u mentalnoj aritmetici, jednostavnije rečeno, računanju "iz glave".

"Mogu računati množenje, deljenje, korenovanje, potenciranje, kvadrate, kubove, onda još dublje korene", kaže za UNU Mirta Slunjski, učenica trećeg razreda OŠ "Varaždin".

Pitali smo je i koji joj je najteži zadatak i kako se on rešava?

"Koren na 600, znači ima dva načina. Prvi način je da izračunaš od tog broja kubni, onda tek kvadratni ili da napraviš isto to ali obrnuto. Zvuči komplikovano. Da", konstatuje naša sagovornica.

Mentalna aritmetika je program intelektualnog razvoja dece nastao iz tradicionalne japanske discipline, kao rezultat dugogodišnjeg rada psihologa, pedagoga i drugih stručnjaka iz oblasti edukacije i obrazovanja.

"Što se tiče samog takmičenja, svakako da je teško imamo nekoliko disciplina. Prva je pismena forma i radi se 120 zadataka za 12 minuta. Znači da većina njih radi to mentalno, iako imaju pravo da se služe abakusom, ali u suštini oni to sve rade u glavi", objašnjava za UNU master trener mentalne aritmetike Danica Panzić.

U pitanju je drevna računaljka, čijom se vizuelizacijom postiže izvanredno brzo računanje.

"Druga i najkompetitivnija i najznačajnija nama u školi je – anzan. Anzan znači, da kao što vidite na ovom ekranu, tu se emituju brojevi, određenom brzinom u odnosu na uzrast dece i na upisnu godinu", kaže ona.

Organizator takmičenja je škola za intelektualni razvoj dece "Malac Genijalac" i zahvaljujući ovoj manifestaciji, najvećoj u Jugoistočnoj Evropi, potvđen je najlepši citat – da je znanje moć. Tome su posvedočila i deca iz Gračanice.

Na pitanje "Zašto volite matematiku?", odgovaraju:

"Pa ja volim matematiku, pre svega zato što je zanimljiva i zato što nas uči da možemo da se družimo sa drugom decom. Takođe, i da možemo brže da računamo i da vežbamo", kaže Sofija Jovanović, učenica petog razreda OŠ "Sveti Sava" iz Sušice.

Njena drugarica Kristina Trajković, takođe petakinja iz OŠ "Miladin Mitić" iz Gračanica slaže se sa tim.

"Slažem se sa njom! Prvobitno nisam volela matematiku, ali od kako sam pošla u ovu školu shvatila sam da na različite načine možemo da vežbamo matematiku. Ovde je mnogo zanimljivije, jer učiteljice polako, opširno objašnjavaju i lakše se shvata."

Naučne studije su dokazale da mentalno računanje predstavlja najbolji trening za mozak.

I da, rezultati sa početka ovog teksta su utorak, 75 i 3.168.


Glas javnosti U01S 

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR