Glas Javnosti

Major Kostić: Zakon ne predviđa kaznu za upravljanje čamcem POD DEJSTVOM ALKOHOLA

Društvo
Autor: Glas javnosti

Stravična nesreća na Dunavu kod Grocke u kojoj je život izgubilo dvoje ljudi, otvorila je pitanja bezbednosti u rečnom saobraćaju.

Nesreća se dogodila kada je gliser udario u usidrenu baržu pri vožnji pod uslovima izuzetno smanjene vidljivosti u večernjim časovima.

Reporter Kurira Predrag Žambok uključio se u Jutarnji program Redakcija i od sagovornika, policijskog majora Miloša Kostića potražio odgovore na ova pitanja.

- Ne postoji razlika između rečnog i drumskog saobraćaja za policiju. Naše jedinice su 24 sata dnevno prisutne na plovnim rekama i brinu se o bezbednosti saobraćaja. Kontrolišemo sve, od nautičara do brodara koji su svakodnevno na rekama - rekao je Kostić na polčetku razgovora. 

Dodao je šta je neophodno da bi neko lice moglo da bude aktivni učesnik rečnog saobraćaja.

- Da bi se upravljalo motornim vozilom na reci, potrebna je B kategorija koja se diobija u Lučkoj kapetaniji po adresi prebivališta.

Kada je reč o samoj nesreći, major Kostić je pojasnio šta se zapravo dogodilo.

- Činjenica je da barža je stajala usidrena i nije bila obeležena u trenutki kad je gliser u nju udario. Međutim, nezgoda je ipak posledica plovidbe koja nije bila bezbedna u datim uslovima.

Na kraju razgovora, major Miloš Kostić otkrio je poražavajuću činjenicu, to jest nemoć policije da sankcioniše bilo kog ko pod dejstvom alkohola učestvuje u plovidbi rekama.

- Za sada ne postoji zakonska kaznena odredba kad je reč o upravljanju plovilom pod dejstbvom alkohola. MUP je podneo zahtev za izmene zakona o plovidbi u lukama na unutrašnjim vodama. Očekujemo da će ova inicijativa biti prihvaćena i da ćemo moći da sankcionišemo sve koji ne poštuju propise.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR