Glas Javnosti

MAĐARSKI PARLAMENT ZABRANIO USVAJANJE DECE ISTOPOLNIM PAROVIMA, što je u mnogim zemljama Evrope i sveta dozvoljeno, a EVO ŠTA ČEKA SRBIJU

Društvo
Autor:

Mađarski parlament, usvojio je zakon kojim se istopolnim parovima praktično zabranjuje da usvajaju decu,što Mađarsku od sada čini jednom od retkih zemalja u Evropi i svetu sa ovakvom politikom prema LGBT populaciji.

U Skupštini ove države vladajuća stranka Fides premijera Viktora Orbana ima dvotrećinsku većinu.U zakonu, koji je predložila vlada Viktora Orbana, navodi se da samo bračni parovi mogu da usvoje decu, a samci samo uz posebnu dozvolu ministra za porodicu.
Mađarska ne dozvoljava sklapanje gej brakova.
Parlament je, takođe, izmenio ustav, koji sada definiše porodicu kao zajednicu oca, koji je muškarac i majke, koja je žena. Gej brakovi u Mađarskoj nisu dozvoljeni.
Homoseksualci su u ovoj državi do sada mogli da usvajaju decu ako je jedan od partnera aplicirao za usvajanje dece kao samac.

U Srbiji zakon o istopolnim brakovima do proleća

Dok Mađarska ograničava prava istopolnim brakovima,  srpska ministarka za ljudska I manjinska prava i društveni dijalog Gordana Čomić na sva zvona najavljuje usvajanje zakona o istopolnim brakovima u Srbiji do proleća.

Čomić je najavila da će ovog meseca početi javna rasprava o tom zakonu i naglasila da to nije zakon protiv većine, već “propis kojim izrazita manjina u društvu ostvaruje njima zakonom I ustavomn zagarantovana prava”.

U julu ove godine parlament Crne Gore usvojio je zakon kojim se dozvoljava sklapanje istopolnih bračnih zajednica.

Predlogom zakona, istopolnim parovima u Crnoj Gori omogućeno je da uživaju ista prava kao heteroseksualni parovi, samo bez mogućnosti usvajanja dece.

Kroz Zakon o životnom partnerstvu osoba istog pola I Hrvatska je dozvolila istopolne brakove  čime su izjednačena  prava u braku ovih osoba I heterosekualaca u svemu osim u usvajanju dece. Ipak, zakon omogućava starateljstvo  nad detetom partnera u nekim situacijama

Međutim , zakon nalaže da se „osobama istog pola daju na raspolaganje svi instrumenti koji su im neophodni da  grade zajednički  porodičan život".

Zahvaljujući ovoj odredbi jedan gej par iz Hrvatske  uspeo je da proširi zajednicu tako što je  dobio dete o kome se stara.

U Srbiji ne postoje još zakonom priznate istopolne zajednice ,a jedini par kome je pošlo za rukom da se ostvari u roditeljstvu iako su pripadnice LGBT populacije su Ana Brnabić i njena partnerka Milica,  koje zajedno odgajaju Milicinog sina Igora.  

Foto:Tanjug

Taj princip roditeljstva da je dozvoljeno starateljstvo u homoseksulanim brakovima nad detetom partnera, koji su i bez postojanja zakonskog osnova primenile srpska premijerka i njena partnerka, zakonski je dozvoljen u Danskoj i Nemačkoj.

U ovim zemljama dozvoljeno je usvajanje deteta partnera, odnosno partnerke, što znači da jedan od partnera u muškom paru, odnosno jedna od partnerki u ženskom paru u građanskoj zajednici može da usvoji biološko (nekada i usvojeno) dete svog partnera, odnosno partnerke. U Irskoj i nekim drugim državama moguće je usvajanje dece od strane pojedinaca i pojedinki, bez obzira na njihovu seksualnu orijentaciju ili bračni status.

Iskustva iz Evrope i sveta 

Istopolnim parovima je omogućeno zakonsko usvajanje dece  u Andori, Belgiji, Ujedinjenom Kraljevstvu, Holandiji, Islandu, Norveškoj, Švedskoj, Južnoj Africi, Španiji i nekim delovima Kanade.

U februaru 2006. godine Kasacijski sud Francuske doneo je presudu da oba partnera, odnosno obe partnerke u ozvaničenoj istopolnoj vezi imaju roditeljska prava nad biološkim detetom jedne strane.

Parlament Islanda je jednoglasno  je u junu  2006.  usvojo Zakona kojim bi se omogućio potpuno jednak tretman ispotpolnih i heteroseksualnih parova kada su u pitanju roditeljstvo, usvajanje dece i veštačka oplodnja.

U SAD samo nekoliko država eksplicitno dozvoljava usvajanje dece od strane istopolnih parova, i to: Kalifornija, Konektikat , Ilionis, Masačustec , Nju Džersi, Njujork, Pensilvanija , Vermont   i  Vašington .

Iako u mnogim državama u SAD nije moguće da istpoplni parovi usvoje decu, ipak je moguće da budu hraniteljske porodice..

U Kanadi zakoni o usvajanju dece su u nadležnosti provincijalnih zakonodavstava, tako da se propisi razlikuju od teritornije do teritorije. 

U Australiji istopolna usvajanja dece moguća su u Australijskom prestoničkoj teritoriji i Zapadnoj Australiji, dok je usvajanje deteta partnera  moguće u Tasmaniji.

Foto:EnvatoElements

Januara 2005. godine izraelski vrhovni sud je dozvolio usvajanje dece partnera u istopolnom paru.

Rusija protiv LGBT brakova

Predsednik  Rusije Vladimir Putin želi da uvede promene kojima bi ruskim vlastima bilo zabranjeno priznavanje homoseksualnim brakovima registrovanih van zemlje.
 
 "Pravna rupa" u ruskom porodičnom zakonu prepoznaje istopolne parove koji su se venčali u inostranstvu sve dok nije reč o bliskim rođacima ili nekome ko je već venčan.

To je dovelo do najmanje dva slučaja u kojima su ruski službenici nenamerno priznali homoseksualne brakove od 2018. godine.

Putin je podneo nacrt amandmana na porodični zakon Rusije koji zabranjuje "nemoralna tumačenja" međunarodnih ugovora.

- Zabrana se prvenstveno odnosi na istopolne brakove - citira se neimenovani član Putinove radne grupe za ustavne amandmane.

U Ustavu Rusije brak je  definisan kao zajednica muškarca i žene.

(Glas javnosti) 

 

 

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR