Glas Javnosti

MAČKA UGINULA POŠTO JE UJELA ZARAŽENU VLASNICU: Korona prelazi i na životinje?

Društvo
Autor: Glas javnosti

U italijanskom gardu Arežo, pokrajina Toskana, vlasnicu je ugrizla njena mačka, koja je posle toga uginula, pise agencija AGi.

Slučaj je, s obzirom da je uzrok Covida 19 prelaz virusa sa životnije na čoveka, izazvao pažnju zdravstvenih i sanitarnih službi, kao i pretpostavka da je životinja bila zražena besnilom, tim pre što u Italiji od 2013 godine nije zabeležen ni jedna slučaj besnila, i bolest se smatra iskorenjenom.

Iz tela preminule životinje izolovan je virus iz grupe Lišavirus, koji je tipičan za šišmiše, i drugačiji je od virusa koji izaziva besnilo kod životinja, saopšteno je iz Instituta Zoooprofilatiku iz Venecije u čijem je centru za besnilo, ispitan uzorak tkiva zaražene mačke.

Pored ovoga slučaja u Italiji Lišavirus, je samo još jednom u celome svetu, bio izolovan 2002 godine iz tela jednog šismiša na Kavkazu, ali nikada nije utvrđeno da je ovaj virus sa životnje prešao na čoveka. Agencija piše da su sve osobe koje su bile u dodiru sa zaraženom mačkom preventivno tretirane odgovarajućim lekovima.

Italijansko mnistarstvo zdravlja saopštilo je da je situacija pod kontrolom i da trenutno nema indikacija da se virus penosi sa životinje na čoveka.


(Izvor: Tanjug)

 

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR