Glas Javnosti

BURNO U LOZNICI! ODBORNICI IZBEGLI GRAĐANE, PA USVOJILI SPORNI PROSTORNI PLAN: Rio Tinto će samo preko nas ući u dolinu Jadra (FOTO)

Društvo
Autor: Glas javnosti

Na današnjoj sednici Skupštine Loznice usvojen je novi prostorni plan grada protiv koga su istovremeno ispred zgrade gradske uprave, u odvojenim skupovima, protestovali građani i opozicija.

- Nameravali smo da sačekamo odbornike vladajuće stranke i objasnimo im zbog čega ne bi trebalo da usvoje prostorni plan, ali to se nije dogodilo, jer su oni mnogo ranije ušli u zgradu gde se održavala sednica, koja je bila zakazana za 10 sati. Najavili smo da će protestni skup početi u 9 sati, a ispred zgrade gradske uprave bili smo još od 7.30, ali odbornici vladajuće većine su očigledno pre toga već bili unutra – rekao je za Glas javnosti Miroslav Mijatović, predsednik Podrinjskog antikorupcijskog tima iz Loznice, jednog od organizatora skupa.

Foto: Glas javnosti

Čekali su, kaže, do 17 sati, do kada je trajao protest, da odbornici izađu, ali oni se do tada nisu pojavili, iako je sednica već bila završena.

-Prostorni plan jeste usvojen, ali on će vrlo brzo postati jednim delom nevažeći, jer je Vlada nedavno odobrila i objavila u Službenom glasniku početak procesa izmene Prostornog plana područja posebne namene za projekat "Jadar", gde planiraju da deponiju iz opštine Krupanj presele u dolinu Jadra, stotinak metara od reke – ukazuje Mijatović.

Foto: Glas javnosti

Protest je protekao u redu, nije bilo nikakvih nepredviđenih situacija, ali je bilo nepotrebnih prepucavanja, a i primećeni su neki nepoznati ljudi u kačketima koji su stajali sa strane, kaže naš sagovornik. Bilo je dosta pripadnika policije, a i bilo je malo bučnije jer su, objašnjava, postojala tri razglasa – osim njihovog i opozicionog, tu je bio i razglas još nekih udruženja građana, tako da su praktično bila održana tri protestna skupa.

Foto: Glas javnosti

 Zadovoljan je odzivom građana, mada bi ih, prema njegovoj oceni, bilo više da prethodno nije bilo najava da će navodno biti održan i kontramiting. Treba oslobađati ljude straha, ističe Mijatović i dodaje da nastavljaju borbu protiv otvaranja rudnika kompanije „Rio Tinto“ u dolini Jadra.

-Planiramo svu moguću pravnu borbu kroz naše institucije sistema. A ako „Rio Tinto“ krene sa mašinama u dolinu Jadra, mi ćemo im stati na put – poručuje Mijatović.   

(Glas javnosti)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR