Glas Javnosti

LONČAR U KLIN, ĐERLEK U PLOČU: Da li će građani MORATI da se VAKCINIŠU

Društvo
Autor: Glas javnosti

Za razliku od nekih vodećih zemlja sveta koje imaju kakve- takve jasne smernice  o vakcinaciji protiv korone, u Srbiji se ništa ne zna, a ponajmanje kome se može verovati o ovom pitanju koje mori većinu građana.  

Čak ni prvi čovek srpskog zdravstva Zlatibor Lončar i njegov državni sekretar Mirsad Đerlek ne mogu da se usaglase, pa oprečnim izjavama o obaveznoj vakcinaciji zbunjuju već zbunjenu javnost.

Dok Lončar kao ministar zdravlja tvrdi da će vakcina biti preporučena , a ne obavezna, Đerlek koji je državni sekretar u istom ministarstvu preti kaznama onima koji se budu protivili obaveznoj vakcinaciji.

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar jutros je izjavio da da vakcina protiv koronavirusa, kada bude nabavljena, neće biti obavezna nego preporučena, kao i da za sada nisu razmatranja ograničenja za one koji eventualno ne žele da je prime.

Mirsad Đerlek, državni sekretar u Ministarstvu zdravlja, potvrdio je da će, kao što je i navedeno u izmenjenom Zakonu o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti, koji je stupio na snagu pre nekoliko dana, vakcinacija za određene kategorije biti obavezna. Takođe, i da će oni koji je budu odbijali biti sankcionisani.

- Najpre će biti vakcinisani zdravstveni radnici, potom vojska i policija, a onda redom ostali - poručio je Đerlek i istakao da je zakon isti za sve, te da će i državni službenici, koji su izabrana lica na određeni period, biti kažnjeni ako se tome budu protivili.

Vakcina će, kako pišu pojedini mediji , biti obavezna i za posebno ugroženu decu, onu s teškim hroničnim bolestima. Svim roditeljima te dece koji odbiju da ih vakcinišu prete kazne.

Lončar je izjavio da su predviđeni prioriteti među onima koji bi među prvima mogli da prime vakcinu kada bude dostupna, da su na prvom mestu zdravstveni radnici koji rade na infektivnim klinikama u crvenim zonama, zatim ostali zdravstveni radnici, službe bezbednosti, vojska, policija i javne službe.

-Odavno su napisana ta pravila, mogu da budu malo modifikovana zbog specifičnosti virusa, ali vakcinacija nije obavezna, ona je preporučena - rekao je Lončar.

 On je na pitanje novinara da li će građani koji eventualno ne žele da se vakcinišu protiv koronavirusa moći da putuju, da odlaze u banku, lete avionom ili obavljaju druge poslove rekao da povodom takvih ograničenja, koja su najavile neke svetske pre svega avio-kompanije, potrebno da "imate vakcinu koja ima dozvolu i da imate dovoljnu količinu da bi mogli svi da se vakcinišu".

Kako pišu svetski mediji obavezna vakcinacija biće u većini zemalja za zdravstvo, vojsku, policiju, prosvetne radnike, državni funkcionere, određene kategorije hroničnih bolesnika , kao određena kategorije hronično bolesne dece  

Britanci i Kinezi najavili obaveznu vakcinaciju 

Prema nekim najavama za ove kategorije građana neće biti putovanja, letovanja, zimovanja, ulaska u avion, prelaska granice, ali ni rada iz firme za one koji nisu vakcinisani protiv virusa KOVID-19. Ovakve ideje donedavno su bile samo tematima u filmovima n aučne fantastike , ali već godinu dana , kako navode svetskji mediji mogli bi da postanu  deo naše stvarnosti .Ovo nisu tvrdnje  teoretičara zavere, već vlasnka avio-kompanija, velikih hotela i odmarališta, najvećih globalnih kompanija... Nešto slično najavljuju i svetski državnici, poput britanskog premijera Borisa Džonsona i kineskog lidera Si Đinpinga.

Direktor australijske avio-kompanije "Kvantas" Alan Džojs izjavio je da ta kompanija planira da uslov za ukrcavanje na međunarodne letove bude obavezna vakcinacija putnika, a obelodanio je i da će slična politika biti usvojena širom sveta.

- Taj uslov možda neće biti potreban za domaća avio-putovanja, ali za međunarodne letove svakako hoće. Tu nema nikakve dileme. Obavezna vakcinacija postaće nova stvarnost za međunarodne putnike svuda na planeti - dodao je Džojs.

Ako šefu avio-kompanije neko i ne veruje, onda u najavu kineskog predsednika Si Đinpinga o stvaranju KOVID pasoša svakako ne treba sumnjati. Govoreći na samitu G20 prošle sedmice, on je predložio uvođenje globalno priznatih zdravstvenih QR kodova, rekavši da će to pomoći da se obnove međunarodna trgovina i putovanja.

O specijalnim KOVID pasošima govorio je i Boris Džonson, predstavivši njihovo uvođenje kao već razrađen plan britanske vlade. On to nije povezao samo s vakcinacijom, nego i s masovnim testiranjem građana. Oni koji su negativni dobili bi neku vrstu posebnih dozvola da mogu da idu na posao, izlaze gde hoće i nastave sa koliko-toliko normalnim životom. Svi drugi bi morali u izolaciju.

(Glas javnosti)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR