Glas Javnosti

Lončar: Nemojte da se pravimo kao da smo do juče živeli u vazduhu kao na Pančićevom vrhu!

Društvo
Autor: Glas javnosti

Komentarišući to što je Beograd u četvrtak ponovo bio grad sa najzagađenijim vazduhom na svetu, ministar zdravlja Zlatibor Lončar izjavio je da je počela izgradnja postrojenja za prečišćavanje vazduha i da je to dugotrajan proces.

“Nemojte samo da se pravimo kao da smo do juče živeli u vazduhu kao na Pančićevom vrhu, a da se to promenilo pre nedelju dana”, rekao je Lončar novinarima, prenosi N1.

Na pitanje šta je urađeno po pitanju zagađenja vazduha od prošle zime, Lončar je kazao da je to pitanje za one koji se time bave, ali da je siguran da se radi.

“Video sam koliko je počelo da se radi tih postrojenja koja prečišćavaju vazduh i sprečavaju da dođe do zagađenja”, rekao je on.

Prema podacima sajta IQAir, glavni grad Srbije se u četvrtak nalazio na prvom mestu po zagađenosti, a iza sebe je ostavio indijski Delhi, Karači u Pakistanu i kineski Vuhan.

Kako kaže klimatolog Vladimir Đurđević, među zagađivačima su velika industrijska postrojenja, individualna ložišta, saobraćaj, poljoprivreda…

Prema njegovim rečima, neki od tih izvora zagađenja su “zaista jako veliki” u odnosu na standarde koji postoje u zemljama u kojim se više vodi računa o tom pitanju.

“Meteorološki uslovi ne prave zagađenje, oni samo pomažu da to bolje vidimo”, rekao je on.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR