Glas Javnosti

ЉУТО ДА ЉУЋЕ НЕ МОЖЕ ДА БУДЕ: Све се мења, па је тако и са пијацом, цене паприке "љуће" и од ајвара

Društvo
Autor: Глас јавности / НОВОСТИ / од 11.10.2018.

Припрема зимнице постала проблем и у Западној Србији, и на југу земље. Пожежани радије гаје цвеће, а Врањанцима пијаца јефтинија у - Македонији.

ЗБОГ тога што су у атару Пожеге, око четири реке - Мораве, Скрапежа, Ђетиње и Лужнице - повртари дигли руке од производње раног и јесењаг поврћа, па се окренули рентабилнијем узгоју цвећа, овдашња пијаца никако да поврати стару славу. А, пре само деценију и по била је одмах иза Ужичке и на њој су се, поред локалног становништва, редовно снабдевали још житељи Косјерића, Ариља и Лучана. Берићет се са плодне земље преливао и на пијачне тезге, па се многи и даље сећају како је нарочито живо било сваког октобра, у сезони спремања зимнице.

 
Данас, када се домаћинства махом опредељују за куповину у великим маркетима - било да је у питању непрерађено поврће, или готова зимница - у пожешким селима око поменуте четири реке цвета бизнис са цвећем и око њега су се окупиле читаве породице...

- Све се мења, па је тако и са пијацом. Произвођача поврћа је мало јер се народ окренуо великим трговинама. Чак и када је роба на пијаци јефтинија, домаћице више воле да пазаре у радњи - каже Саја Марковић из Врањана.

Притом, цене су сличне као у продавницама: паприка за ајвар се продаје за 100 и 120 динара, шаргарепа је 100, црни лук 80, боранија 150, купус 40, краставчићи 70, кромпир 30 и 50, а плави патлиџан од 50 до 80 динара.

У Врању, међутим, није проблем понуда, већ сума коју треба издвојити за припрему зимнице. Јер, цене из седмице у седмицу расту, а овдашње домаћице кажу како не памте да је паприка за ајвар, који се у овом крају традиционално припрема у готово свакој кући, икада коштала и до 150 динара. За парадајз је потребно издвојити од 90 до 120, за купус 50, за корнишоне око 70, а за љуте папричице стотину динара.

Продавци поскупљење паприка оправдавају слабим родом због мраза и слане, а незадовољне муштерије све чешће одустају од спремања зимнице или су, бар, смањили планиране количине.

Врањанци су, истине ради, претходних јесени паприку куповали и на кванташкој пијаци у Лесковцу, али су тамошње цене такође премашиле просек, па се многи опредељују за пазар преко границе - у суседној Македонији. На пијаци у само 58 километара удаљеном Куманову, наиме, паприка за ајвар кошта 35 денара, што је око 70 динара по килограму!

Глас јавности / НОВОСТИ / од 11.10.2018.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOSKOMENTAR