Glas Javnosti

Ljudi pronašli način kako da spreče izumiranje ove vrste vodozemaca! (FOTO)

Društvo
Autor: Glas javnosti

Ovo predstavlja značajan korak u zaštiti i očuvanju biološke raznolikosti

Na području ilidžanskog izletišta Stojčevac pronađen je alpski triton za kojeg su u javnoj ustanovi "Zaštićena prirodna područja Sarajeva" naveli da je među najugroženijim vodozemcima na ovom području.

Ukazali su da ovoj vrsti preti izumiranje usled gubitka vodenih staništa, što je uzrokovano klimatskim promenama. Pronađene su i druge vrste vodozemaca, među kojima su šumska žaba, barska žaba i mali vodenjak.

Kako su istakli u ustanovi Zaštićena prirodna područja Sarajeva, u skladu s preporukama stručnjaka, herpetologa Adnana Zimića iz sarajevskog Zemaljskog muzeja, odlučili su da formiraju nekoliko bara u prirodnim uslovima s jasnim ciljem - očuvati ovu vrednu vrstu na području spomenika prirode Vrelo Bosne kojem pripada i izletište Stojčevac, prenosi Klix.ba.

Poručili su da ovo predstavlja značajan korak u zaštiti i očuvanju biološke raznolikosti za koju su napomenuli da je od vitalnog značaja za ekosistem ovog zaštićenog područja.

Istakli su da su prošle godine na području Stojčevca uspešno napravili testna vodena tela kako bi pokušali da privuku i zaštite ugrožene vodozemce na ovom području.

Glas javnosti /D03S 

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOSKOMENTAR