Glas Javnosti

LEKOVITO ULJE KOJE SE JEDNOSTAVNO PRIPREMA: Odlično protiv stresa i problema

Društvo
Autor: Agroinfo.rs

Maslačak je izuzetna biljka koja ima brojna lekovita svojstva. Svi delovi ove biljke se mogu koristiti za lečenje, od korena, do lišća i stabljike i na kraju cveta. U nastavku saznajte kako sami da napravite ulje od maslačka.

Maslačak je poznat kao lekovita biljka, a ulje od cvetova maslačka pomaže kod artritisa i gihta, otečenih dojki, kao i bolova u zglobovima, sinusnim glavoboljama, ukočenom vratu i nesavršenostima na koži. Ulje ima opuštajuće i analgetsko dejstvo. Redovno korišćenje ulja od maslačka jača imunitet i preventivno utiče protiv pojave raka dojke. Ulje maslačka nije toliko poznat proizvod, a zapravo je veoma korisno i lekovito.

Spravljanje ovog ulja ne podrazumeva zahtevne sastojke i opremu, a većinu možda već i imate u svom domu! 

Potrebno vam je

-Staklena tegla

- Maslinovo ulje ili ulje koštica grožđa

- Cvetovi maslačka kojima punite tegle. U ovom slučaju je potrebgno, ako je moguće, koristiti cvetove koji nisu rasli u područjima gde su korišćena hemijska sredstva za prskanje.

Priprema

Priprema ulja traje svega nekoliko minuta. Teglu sa uljem je potrebno držati na osunčanom mestu najmanje dve nedelje ili punih mesec dana da bi bilo još aromatičnije. Ako koristite običan poklopac za teglu, držite je na suncu dve nedelje da ne bi došlo do pojave plesni, a ako koristite platneni poklopac, slobodno držite i više (4 nedelje).

Maslačak treba da je suv kada ga oberete. Teglu napunite cvetovima i ostavite, te ostavite nekoliko sati da se eventualno prisutni insekti raziđu.

Cvetove potom prelijte maslinovim uljem tako da ono potpuno prekrije cvetove. Zatim promešajte celu smesu i zatvorite teglu a onda stavite na sunce. Nakon što je proteklo dve ili 4 nedelje, procedite maslačak i čuvajte u tegli sa čvrsto prijanjajućim poklopcem. Najbolje bi bilo da dobijeni macerat čuvate na hladnom i tamnom mestu. Ovakvo ulje ima rok trajanja od godinu dana.

Korišćenje ulja

Ulje se koristi samo za spoljnu upotrebu, a ne kao hrana. Utrljava se u bolne ili napete mišiće ili zglobove. Takođe, ovo ulje je najbolje za bolne, cistične i otečene ženske grudi. Ulje je poznato po svojim umirujućim efektima i smanjenju osećaja stresa, a odlično je i za kožu jer je izuzetno hidrira.  

Agroinfo.rs

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR