Glas Javnosti

LEKARI POZIVAJU NA VAKCINACIJU: Virus mutira, moguć žestok sudar gripa i korone na jesen

Društvo
Autor:

Naučnici s različitih krajeva planete, tvrde da je korona virus mutirao i da je sada 10 puta zarazniji nego što je bio prošle zime u Kini, domaći stručnjaci pozivaju na vakcinaciju protiv gripa, a svi zajedno od jeseni se pripremaju za sudar korone i gripa.

Pulmolog dr Branimir Nestorović čak izjavljuje "da je ovo drugi virus", kao i da je to njegovo lično mišljenje.

- Pogledajte ko se sad inficira, uglavnom mladi, studenti, ljudi radno sposobni, srednjeg životnog doba. Veoma je malo starih. Rekao bih da ovo liči na drugi virus - naveo je Nestorivić.

Dr Branislav Tiodorović, epidemiolog i član republičkog kriznog štaba, već je upozorio na mogući najcrnji scenario koji bi mogao da se ostvari na jesen - da se ukrste Kovid-19 i sezonski grip.

Ni prof. dr Žarko Ranković, infektolog i član kriznog štaba u Nišu, kaže da ne odbacuje mogućnost da če se na jesen korona virus i grip sudariti, ali i dodaje da on sada nije siguran da iko na planeti može da tvrdi da je korona virus mutirao.

- Da smo se odgovornije ponašali, ne bismo imali baš ovakvu situaciju. Sad plaćamo danak. Mislim da će se spojiti sezona gripa i korone, ali se potajno nadam da ćemo u avgustu ući u period smanjenja slučajeva korone - objašnjava ovaj nas čuveni stručnjak i dodaje da sad sve zavisi od nas - neophodni su maske, distanca, nema rukovanja, ljubljenja, grljenja, obavezno je pranje ruku i ne sme se dodirivati lice.

Moraćamo u što većem broju da se vakinišemo protiv gripa
- Zato je neophodno da se u sto većem broju vakcinišemo protiv gripa pred njegovu sezonu. Na taj način ćemo barem od jedne bolesti biti zaštićeniji. Što se tiče mutacije koronavirusa, mnogo smo dosad grešili kad je taj vi rus u pitanju. Globalno. I dalje je puno nepoznanica. Sva licitiranja da je virus mutirao, da je vuhanski i italijanski soj kod nas ili pak neki drugi, hrabra su. Za mutaciju je neophodno vreme, a nije ga dovoljno prošlo da bismo izvodili zaključke - objašnjava prof. dr Ranković.

I dr Srda Janković, imunolog, pozvao je građane da se obavezno vakcinišu protiv gripa.

(Izvor: Kurir)

 

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR