Glas Javnosti

Lekari koji su besplatno lečili! Svetim Vračima su dolazili i Albanci i dobijali pomoć

Društvo
Autor: Glas javnosti

Srpska pravoslavna crkva obeležava praznik posvećen Kozmi i Damjanu, u narodu poznat kao Vračevi ili Vrači. Ovi sveci se smatraju zaštitnicima lekarske profesije. Prema predanju, svetitelji su pomagali i lečili ne tražeći za uzvrat ništa “radi dobitka i bogaćenja, već Boga radi” pa su u narodu poznati kao sveti Besrebrenici.

“Sveti Kozma i Damjan, braća po telu, rodom iz Azije, sijali su dobrim delima, pa dobiše od Boga dar isceljenja i darovaše zdravlje i dušama i telima lečeći svaku slabost i svaku nemoć”, zapisao je vladika Nikolaj Velimirović.

Zapisano je, takođe, da je Kozma “ljuto zamerio Damjanu kada je od Paladije, žene koju su izlečili od teške bolesti, uzeo tri jajeta i da je čak tražio da ga po smrti ne sahrane pored brata”.

 

Svetitelji su ipak sahranjeni jedan pored drugoga u mestu Feremanu. Svetitelji Kozma i Damjan, u narodu poznati i kao sveti Vrači, predstavljaju se na ikonama i freskama u srednjovekovnoj odeći, s kovčežićima u kojima su nosili lekove.

Jedna od najpoznatijih fresaka s likovima svetih Kozme i Damjana nalazi se u Pećkoj patrijaršiji, iznad sarkofaga arhiepiskopa Danila Drugog. Prema kanonu SPC, svetitelji Kozma i Damjan, u narodu poznati i kao Sveti Vrači, slave se dva puta godišnje – 14. jula kada je umro Kozma i 14. novembra na dan smrti Damjanove.

U kalendaru Srpske pravoslavne crkve Sveti Kozma i Damjan, odnosno Sveti Vrači, nisu upisani crvenim slovom i nije obavezan post.

MOLITVA SVETITELJIMA 40 DANA

Kako su Kozma i Damjan celog života isceljivali bolesne, vlada verovanje da na današnji dan treba izgovoriti molitvu za ozdravljenje. Ovu molitvu trebalo bi čitati počev od današnjeg dana, 40 dana za redom, i bićete zdravi onoliko koliko verujete da vam to može pomoći.

Molitva glasi ovako:

K vama, sveti besrebrenici i čudotvorci Kozmo i Damjane, kao brzim pomoćnicima i toplim molitvenicima za spasenje naše, kolena preklonivši, pritičemo i, klanjajući se, usrdno vapimo: ne prezrite moljenja nas grešnih i nemoćnih, koji smo u mnoga bezakonja zapali i svakoga dana i časa sagrešujemo. Umolite Gospoda da nama, nedostojnim slugama Svojim, podari velika i obilna milosrđa Svoja.

Izbavite nas od svake patnje i bolesti, jer ste od Gospoda i Spasa našega Isusa Hrista primili izobilnu blagodat isceljenja, radi čvrste vere, besplatnog lečenja i mučeničke končine vaše. Uslišite nas koji se molimo i bogougodnim posredništvom vašim izmolite kod Hrista Boga pravoslavnim upraviteljima zdravlje, blagostanje, spasenje, pobedu nad neprijateljima i blagoslov Božji.

Opet se klanjajući, usrdno molimo da nam od Gospoda isprosite sve što je od koristi u ovom privremenom životu, a posebno što je potrebno za večno spasenje, da se udostojimo da molitvama vašim dobijemo hrišćanski kraj, bez bolesti, nepostidan, miran, i da se izbavimo od prevara đavolskih i večnih muka, da naslednici bezgraničnog i blaženog Carstva Nebeskog budemo.

A vi, ugodnici Božji, ne prestajte da se molite za one koji vam sa verom pristupaju; čak i ako, po mnoštvu grehova svojih, nismo dostojni milosrđa vašeg, budući istinski podražavaoci čovekoljublja Božjeg, učinite da donesemo rod dostojan pokajanja i u večni pokoj stignemo, hvaleći i blagosiljajući divnog u svetima Svojim Gospoda i Boga i Spasa našega Isusa Hrista i Prečistu Majku Njegovu, i vašu toplu zaštitu, sada i uvek i u vekove vekova. Amin.

SVETINJA KOJOJ SU I ALBANCI DOLAZILI

U manastiru Svetih Kozme i Damjana u Zočištu  na Kosovu i Metohiji nalazi se delić njihovih sveth moštiju, kraj kojih su se depavala brojna isceljenja od bolesti, čaki onih najtežih - umobolnih.

Za vreme pogroma monasi su slonili svetinju u manastir Sopoćani, a poznato je da su moštima dolazili i Albanci koji su sekrišom molili i dobijali isceljenja.

Da bi spasli gole živote, oko 300 Srba iz Zočišta moralo je u septembru 1999. godine da napusti svoja imanja.

U naletu neljudskog besa albanski ekstremisti su razorili svetinju iz 14 veka, manastir Svetog Kozme i Damjana. Srećom, mošti Svetih Vrača prebačene su ranije u manastir Sopoćane.

Posle osam godina sveti besrebrenici i čudotvorci vratili su se iz progonstva u obnovljen manastir za koji se ne zna tačno zna kada je sagrađen, ali se prvi put spominje u povelji svetog kralja Stefana Dečanskog 1327. godine kojom se Hilandaru daruju određeni posedi u okolini.

Bratstvo se vratilo u manastir 2005. godine. Za prvo vreme dok se obnavljao deo konaka spavali su u šatorima. Bila su to teška vremena. Samo godinu dana ranije, u vreme martovskog pogroma, Albanci su ponovo minirali crkvu. Austrijski oficiri vojnog logora koji su ih čuvali na zahtev Albanaca iz Zočišta zabranili su im da zvone ujutru i uveče osim na velike praznike, a kada su obnovili konačište tražili su im da skinu krov jer je navodno suviše visok. Srbi su u pratnji dolazili samo u julu i novembru kada manastir slavi Svete Vrače.

Iako niko od bratije Zočišta ne može da potvrdi priču koja se prenosi  među vernicima da su "mineri"  Zočišta poludeli zbog svog nedela, kažu kako se dešavalo se da su pre jutrenja pored hrama nalazili peškire, košulje, kafu ili šećer, pa čak i ostatke upaljenih sveća. To su Albanci tajno, pod okriljem noći, donosili darove svetim Vračima koji su im toliko puta pomagali pre 1999. godine.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR