Glas Javnosti
posta

LEKARI IZ SJENICE OČAJNI: Ovde je apokalipsa. Zlo i naopako! Pomozite, molim Vas! (FOTO)

Društvo
Autor: Glas javnosti

Predsednik Sindikata lekara i farmaceuta Srbije, Rade Panić, danas je na svom Tviter nalogu podelio pismo koje je ministru zdravlja Zlatiboru Lončaru uputila načelnica internog odeljenja Doma zdravlja u Sjenici, dr Mersada Hadžifejzović, a u kojem, prilično dramatičnim tonom, upozorava na to da će, ukoliko ne budu dobili stručnu lekarsku pomoć, doći do "apokalipse Sjenice".

-Načelnik sam internog odeljenja Doma zdravlja Sjenica u kome rade tri interniste, ja i moje dve koleginice. Sve tri smo obolele od infekcije Covid 19 kao i pet sestara, trenutno smo u izolaciji. Jedna koleginica je hospitalizovana u KBC Bežanijska kosa, a nas dve smo na kućnom lečenju”, tako počinje obraćanje ove doktorke koje je Panić preneo uz komentar “odgovorna država”.

Doktorka Hadžifejzović napominje da je odeljenje Doma zdravlja, na čijem je čelu, pretvoreno u Covid odeljenje i da se u njemu nalazi više od 30 pacijenata u srednje teškom i veoma teškom stanju.

-Svi imaju upalu pluća sa veoma lošom Sa O2, febrilni su. Njihovo lečenje su preuzeli lekari opšte medicine, lekari medicine rada, fizijatri, oftalmolozi i ostali raspoloživi lekari kojih je veoma malo. Svakog dana nam umiru pacijeti… Svakog dana nam umiru pacijenti… Stanje je veoma ALARMANTNO!!!! Preti zaraza celoj non Covid bolnici, hemodijalizi i svom medicinskom osoblju, jer naše odeljenje, koje je Covid, nije fizički odvojeno od non Covid odeljenja, upozorava doktorka.

Ona navodi i da odeljenje Doma zdravlja u Sjenici nije osposobljeno za lečenje pacijenata obolelih od korone na aparatima, niti medicinskim kadrom.

-U bolnici ne postoji respirator, centralni kiseonik, nemamo infektologe, pulmologe, anesteziloge, anestetičare…”, piše ova doktorka, koja je u prvom naletu koronavirusa, u aprilu 2020. bila radno angažovana u Covid bolnici u Ćupriji kao nefrolog sedam dana.

Na samom kraju obraćanja ministru, doktorka iznosi najcrnje slutnje i upozornje.

-Gospodine ministre, ukoliko ne reagujete brzo i ne pošaljete stručnu lekarsku pomoć, desiće se apokalipse Sjenice… Pomozite, molim Vas!!! Nadam se da ćete brzo reagovati i pružiti nam adekvatnu pomoć”, zaključuje doktorka Hadžifejzović. Naime, dvojica Sjeničana starih 46, odnosno 59 godina, preminuli su 29. juna nakon što je bolnica u Užicu odbila da ih primi, iako su obojica transportovani sanitetom Hitne pomoći iz Sjenice, gde lekari lokalnog Doma zdravlja nisu mogli da im pomognu. Prema medicinskoj dokumentaciji u koju Nova.rs ima uvid, oba muškarca su u momentu pristizanja u Užice imali vrlo nisku zasićenost kiseonika u krvi, da bi sutradan obojica umrla od gušenja, u razmaku od 15 minuta.

-Ovde je apokalipsa. Zlo i naopako. Više od 60 odsto medicinskog osoblja nam ne radi, mnogi su zaraženi, a veliki deo ih je u izolaciji zbog rizičnih kontakata. Od 12 sestara na Internom odeljenju, svega tri rade. Na pedijatriji od šest pedijatara radi samo jedan lekar, ostali su u izolaciji ili pozitivni. A na to, kovid ambulanta nam je prepuna. Dnevno do 100 ljudi se javi, a od njih četvrtina i bez testiranja pokazuju simptome zaraze, kažu zaposleni u sjeničkom Domu zdravlja, upozoravajući da broj zaraženih u njihovom okrugu takođe drastično raste.

(Izvor: Nova.rs)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR