Glas Javnosti

LAZAREVAC SE ODUŽIO SVOM JUNAKU SA KOŠARA! Ulica hrabrom vojniku Saši Ivankoviću koji se borio na legendarnoj Karauli (FOTO)

Društvo
Autor: Glas javnosti

U naselju Rasadnik u Lazarevcu otkrivena je spomen-ploča Saši Ivankoviću (20) iz Vreoca, koji je 16. aprila 1999, kao redovan vojnik Vojske SRJ u toku NATO agresije poginuo na Košarama.

Po imenu hrabrog mladića, koji je nestao u toku borbi na čuvenoj karauli, nazvana je ulica u ovom naselju, u kojem žive njegovi rođaci i prijatelji.

Telo mu nikada nije pronađeno, deceniju kasnije zvanično je proglašen mrtvim. U međuvremenu, njegovi roditelji, majka Gordana i otac Milomir su preminuli, svakoga dana željno iščekujući da se njihov jedinac pojavi na kapiji dvorišta u Vreocima. Saša nije morao da ide u vojsku, jer je bio staratelj roditeljima koji su bili invalidi.

1 (5)YouTube printscreen 

Nije želeo da tu mogućnost iskoristi, u vojsku je otišao krajem 1998. Posle obuke u Valjevu, prekomandovan je u Beograd, a kad je počela NATO agresija, njegova jedinica premeštena je na Košare, u legendarnu 125. motorizovanu brigadu. Posle potpisivanja Kumanovskog sporazuma, njegovi roditelji i rodbina saznali su da se Saša vodi kao nestao u ratnim dejstvima.

- Svake godine, ovo je izuzetno tužan dan za porodicu - kaže Sašin brat od strica Velisav Ivanković.
Ipak smo i srećni što svake godine sve više ljudi dolazi na njegov grob u Novom Medoševcu, gde se nalazi humka sa praznim kovčegom, da mu oda poštu. Na inicijativu Saveta mesne zajednice Vreoci, porodice i građana, u lazarevačkom naselju Rasadnik, jedna ulica je dobila njegovo ime i otkrivena je spomen-ploča, koja će mlade generacije podsećati šta se dešavalo 1999. i kako je jedan mladi život herojski dati za otadžbinu, da znaju šta su hrabrost i junaštvo.
sasaYouTube printscreen 

Na groblju je služen i parastos, a prisustvovali su i pripadnici 125. motorizovane brigade Vojske SRJ.

- Saša je od momaka, heroja koji su se suprotstavili neprijateljskoj vojsci, a podvig je ono što je hrabri Ivanković učinio na Košarama, kao i mnogi njegovi vršnjaci, koji su se u čuvenoj bici borili protiv višestruko jačeg zavojevača - rekao je Bojan Sinđelić, predsednik Skupštine Gradske opštine Lazarevac.

- NJihova herojstva i dela govore više nego što bi bilo ko mogao da kaže. Saša Ivanković ne sme i neće biti zaboravljen, kao i svi oni koji su dali život za slobodu Srbije.

NA PLATOU kod Rudarske česme u centru Lazarevca, gde je oslikan mural (na slici) posvećen Saši Ivankoviću, istoričar Milan Bojić poručio je da narod nikad neće zaboraviti mladića iz Vreoca, niti bilo kog drugog heroja Srbije. Mural su, inače, oslikali lazarevački umetnici Tamara Mitrović i Vladimir Petrović, pišu Novosti.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR