Glas Javnosti

LAJMSKA BOLEST VREBA: Na 15 lokacija u Beogradu pronađeni krpelji koji nose bakteriju, OVO su koraci ukoliko ih "zakačite"

Društvo
Autor: Glas javnosti

Prema prvoj ovogodišnjoj analizi Zavoda za biocide i medicinsku ekologiju, na 15 od 17 pregledanih lokacija u Beogradu su registrovani krpelji koji u sebi nose uzročnika lajmske bolesti.

Stručnjaci preporučuju da se po povratku iz prirode telo detaljno pregleda, a naročito u pazušnim jamama, preponama i ispod kose. Ukoliko se primeti krpelj, ne treba ga ničim natapati, već je potrebno ormah se javiti lekaru koji će posao obaviti stručno.

- Naš dom zdravlja ima specijalnu pincetu za skidanje krpelja, neki domovi zdravlja i nemaju, ali sestre koje rade su vrlo obučene za skidanje krpelja. Bitno je da se približi telu, da se ne pritisne telo krpelja, nego da se obuhvati ceo i da se povuče u jednom potezu - objašnjava dr Milena Turubatović iz Doma zdravlja „Savski venac“.


Ona takođe napominje da je narednih dana mesto na kome je krpelj bio potrebno pratiti i da se ponovo treba javiti lekaru ako dođe do crvenila na mestu uboda.

- Ako se i ne pojavi crvenilo i nešto kasnije se javi visoka temperatura, malaksalost, bolovi u zglobovima, onda se isto javljate lekaru kako biste dobili smernice šta je potrebno dalje raditi. Najbitnije je reći da ne treba uzimati preventivno antibiotike kod krpelja iako imamo visoku zaraženost, treba pratiti mesto krpelja i javljati se lekaru u slučaju simptoma - rekla je Turubatović, a preneo Sputnjik.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR