Glas Javnosti

LAJČAK I PALMER SA PATRIJARHOM PORFIRIJEM: O položaju srpske kulturne baštine i problemima SPC na KiM

Društvo
Autor: Glas javnosti

Specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak i specijalni predstavnik Stejt departmenta za Zapadni Balkan sastali su se danas sa patrijarhom Porfirijem

Miroslav Lajčak je pred sastanak sa patrijarhom Porfirijem, koji ga je ugostio u Patrijaršiji oko 9.30, izjavio da u Beograd nije došao sa porukama, već kako bi se pripremio nastavak razgovora Beograda i Prištine.

-Nisam došao sa porukama, došao sam sa namerama da dobro pripremimo sastanak predsednika Srbije Aleksandra Vučića i kosovskog premijera Aljbina Kurtija. Bitno je da znamo šta tu možemo da očekujemo- rekao je Lajčak.

Na pitanje za kada je dogovoren nastavak dijaloga, Lajčak je ponovio da se datum zna, ali da će ga saopštiti šef evropske diplomatije Žozep Borel.

Metju Palmer sastao se sa patrijarhom SPC Porfirijem oko 10 sati.

 

Na pitanje novinara o čemu će razgovarati i sa kakvim porukama je došao u Beograd, Palmer ljubazno uzvratio na srpskom sa: "Dobar dan", nakon čega je ušao u Patrijaršiju.

Tema sastanka patrijarha sa dvojicom izaslanika je, kako se očekuje, položaj srpske kulturne baštine i problemi Srpske pravoslavne crkve na KiM.

Nakon razgovora sa poglavarom SPC Palmer i Lajčak razgovaraće sa direktorom Kancelarije Petrom Petkovićem.

Prema pisanju medija, Palmer bi trebalo da se sastane i sa predstavnicima opozicije.

 

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić završio je sinoć zvanični deo razgovora sa specijalnim predstavnikom EU za dijalog Beograda i Prištine i druga regionalna pitanja Zapadnog Balkana Miroslavom Lajčakom i specijalnim izaslanikom Stejt departmenta za Zapadni Balkan Metjuom Palmerom.

Nakon sastanka nije bilo izjava za medije, a razgovor predsednika Srbije sa evropskim i američkim zvaničnikom nastavljen je na večeri.

Prethodno, Vučić je na Instagram nalogu napisao da je imao dobar razgovor sa Lajčakom i Palmerom, dodavši:

„Uskoro nastavak dijaloga sa Prištinom i verujem u mogućnost postizanja kompromisnog rešenja“.

 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 

A post shared by Aleksandar Vučić (@buducnostsrbijeav)

(Glas javnosti)

 

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR