Glas Javnosti

Kvalitet vazduha OČAJAN! Pamučna pluća skoro pocrnela za deset dana! (FOTO)

Društvo
Autor: Glas javnosti

Da je vazduh u Nišu zagađen pokazuju skoro svakodnevno merenja štetnih čestica, a još jedan dokaz su i pamučna pluća koja “dišu” isti vazduh kao građani.

Pluća su postavljena na terasi redakcije Južnih vesti pre dve nedelje i bila su čista i bela, a sada su crna, kažu aktivisti udruženja “Eko gerila” i “Kreni – promeni”.

Niš je već na početku godine bio jedan od gradova u Srbiji sa najzagađenijim vazduhom, a to bez gledanja u zvanične podatke pokazuju i pluća postavljena u Durlanu, pišu Južne vesti. „Ta pluća pokazuju koliko raznih štetnih čestica ima, sve to što se zadržalo na tom pamuku mi uvlačimo u naša pluća i na taj način oštećujemo organizam, ulazi nam u krvotok“, ističu iz Eko gerile.

Bez obzira na opasnost i velike količine nedozvoljenih čestica, aktivisti kažu da su jedva našli mesto u gradu gde mogu da postave pluća za eksperiment, jer su ih mnogi odbili. "Više od dve nedelje smo pokušavali da nađemo lokaciju, dosta njih je pokazalo da kažem neki strah da to postave kod sebe, želeli smo da bude udarno mesto u gradu ali nismo uspeli", kažu iz Eko gerile.
Ovu akciju sprovode u 20-tak gradova širom Srbije. Pre Niša, postavljena su i u Leskovcu i Užicu.

Niš je i tokom prethodne grejne sezone u više navrata prednjačio po zagađenju vazduha, a da je ono što Nišlije udišu već godinama u najzagađenijoj od tri kategorije po kojima se vrednuje kvalitet vazduha u Srbiji pokazao je nedavno izveštaj Agencije za zaštitu životne sredine.
BONUS VIDEO: DOKTOR KINESKE MEDICINE OTKRIVA DREVNE TEHNIKE! RUKOM SNIZITE KRVNI PRITISAK!

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOSKOMENTAR
od lola u 24.01.2022 20:39:52 h
     0 
uzasni je