Glas Javnosti

KURS HIRURŠKOG ŠIVENJA NA MEDICINSKOM FAKULTETU: Studenti usavršavaju tehnike na svinjskoj koži (FOTO)

Društvo
Autor: Glas javnosti

Na Medicinskom fakultetu u Beogradu, na katedri za hirurgiju sa anesteziologijom, danas je počeo kurs hirurškog šivenja na svinjskoj koži na kojem će budući lekari učiti tehniku šivenja hirurških rana.

Kurs je organizovan na inicijativu studentske organizacije "Medicinski krug", trajaće dve nedelje, po dva sata dnevno, a osam asistenata sa katedre za hirurgiju i anesteziologiju vežbaće sa grupama od šest-sedam studenta i pokazivati im tehniku šivenja hirurških rana.


 - Omogućeno je svim studentima Medicinskog fakulteta, bez obzira na kojoj su godini studija da nauče tehniku šivenja hirurških rana na svinjskoj koži. Oni to već rade na vežbama, na katedri hirurgije, a ovo je dodatni zamajac koji će ih pripremiti da u svakodnevnom životu reaguju na pravi način u slučaju kada treba da saniraju neku povredu ili ranu - izjavio je prof. dr Aleksandar Simić, šef katedre hirurgije sa anesteziologijom i zamenik direktora Prve hirurške klinike u Beogradu.   



Aleksandar Obućina, student druge godine medicine iz organizacije "Medicinski krug", kaže da su objavili prijavu za kurs i da im se u roku od nepuna dva dana prijavilo čak 600 studenata, sa svih šest godina.

- Posle toliko prijava smo morali da podvučemo crtu jer zbog kapaciteta nismo mogli da primimo veći broj zainteresovanih. Podelili smo 600 studenata u grupe koje će u narednih 10 radnih dana raditi u dve sale, uz instrukciju asistenata sa katedre za hirurgiju. Zahvaljujući upravi i dekanu Medicinskog fakulteta u Beogradu obezbeđena je svinjska koža za vežbe. Svaka grupa će vežbati po dva sata, a student će za to vreme moći da isprobaju hirurško šivenje i da ih asistenti nauče nekim svojim trikovima, koje na formalnoj nastavi možda neće moći da saznaju. Zamisao je da studenti na opušten način nauče kako da zašiju hiruršku ranu i to će im, kao budućim lekarima, mnogo značiti - kaže Obućina.




 

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR