Glas Javnosti

KUPCI OTKRILI KAKVE SU CENE ZA CRNI PETAK U RADNJAMA : Da li ima popusta

Društvo
Autor: Glas javnosti

Trgovci u Srbiji su, kao i širom sveta, spremili popuste za Crni petak, dan u godini koji se reklamira kao praznik kupovine i šansa da potrošači pronađu stvari na neverovatnim popustima.

Na ovaj praznik konzumerizma srpski trgovci daju popuste od 30, 40 i više od 50 odsto na sve što ima u trgovinama – patike, cipele, garderobu, igračke, posuđe, belu tehniku, nameštaj.

Reporter N1 ocenjuje da Crni Petak u Srbiji protiče skromnije nego na Zapadu, odakle svake godine dolaze slike prave šoping histerije i gde se roba može naći zaista sa veoma velikim popustima.


„Dopada mi se kad je 50 odsto popusta, to je sjajno i ima prodavnica koje to nude „, kaže za N1 jedna žena.

„Kao i po običaju došli smo da vidimo jer je crni petak, ali isto je sve u principu“.

„Uspela sam da pronađem neki kaput i prihvatljiva je cena, niža nego što je bila ranije“.

„Bela tehnika i televizori su baš sniženi. Odeća ne baš toliko, to je manje više isto“.

„Za svakog potrošača i svačiji džep ima ponešto, ali moglo bi biti mnogo bolje“.

„Bio sam prošlog meseca u jednoj prodavnici, i iste su cene“.

„Čini mi se da je bolje nego prošle godine“.

„Sve je to zapadanjaka priča… Kao veliki popusti, pa, ljudi imaju velika očekivanja. Popusti jesu tu, ali nije to da možete za neku bagatelu pazariti“.

Poslednjih godina je običaj da se crni petak produži na celu sedmicu, a takođe, primetan je i manir nekih trgovaca u Srbijida pred crni petak povećaju cene da bi ih navodno snizili na taj dan. Na to, ali i na moguće internet prevare upozoravaju iz Nacionalne organizacije potrošača Srbije i savetuju ljudima da ne gledaju procenat sniženja, jer to više nije bitno kod nas, već da uporede koliko sada nešto košta i da li im je zaista neophodno piše N1

„Trgovci u Srbiji u velikoj većini smatraju da im je isplativije da neprodatu robu vrate u magacin ne bi li dogodine na sniženju uspeli da je prodaju. To nema logike – moda se menja gotovo na dnevnom nivou, ne postoji nikakvo logično objašnjenje zašto trgovac ne razume da je za njega bolje da ostvari makar i minimalnu zaradu, gde će imati određeni obrt kapitala. Jer, na kraju i samo skladištenje robe i povrat u magacin – opet košta“, ocenio je Zoran Nikolić iz Nacionalne organizacije potrošača Srbije.

Pored toga što je crni petak, danas je i običan petak popodne, za koji su u Beogradu uglavnom karakteristične velike gužve, naročito u ovom periodu pred Novu godinu.

Tako je, prema Naxi kamerama, večeras Gazela, naročito u smeru ka Nišu skoro neprohodna, dok je nešto bolja situacija ka Novom Beogradu. Bolja situacija je na Brankovom mostu, Autokomandi i u centru grada.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR