Glas Javnosti

KUMANOVSKI SPORAZUM JE OKONČAO NATO AGRESIJU NA SRJ 1999. GODINE,  A NI POSLE 21 GODINE NISU UTVRĐENE POSLEDICE

Društvo
Autor: Glas javnosti

Našoj redakciji oobratila se potpredsednica Saveta Zajedničkog tela za utvrđivanje posledica NATO bombardovanja koja kostatuje da ovo telo ni posle dve godine od osnivanja nije počelo sa radom, njeno pismo prenosimo u celosti.

Dana, 9. juna 1999. na vojnom aerodromu kod Kumanova potpisan je sporazum o prekidu vazdušnih udara na SRJ a dan kasnije je usvojena Rezolucija 1244 u Savetu bezbednosti UN.

Do danas traje borba Srbije da se odredbe Rezolucije 1244 primene na njenoj celoj teritoriji. Uporedo traje borba da se utvrdi naučna istina o posledicama  NATO agresije po zdravlje i životnu sredinu. Kada je februara 2017. objavljeno da je Srbija prva u Evropi po broju dece obolele od raka pokrenuta je inicijativa da se oformi državno koordinaciono telo, koje će rukovoditi nacionalnim projektom za istraživanje  uzroka porasta broja slučajeva obolelih od raka.  Konačno je 12. juna 2018. godine potpisan 

Sporazum o Zajedničkom telu za utvrđivanje posledica NATO bombardovanja između četiri ministarstva: zaštite životne sredine, zdravlja, odbrane, kao i prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.  Strukturu Zajedničkog tela čine: Savet, Međuresorno koordinaciono telo, Nacionalna mreža  laboratorija i Upravni odbor. Koordinator projekta i predsednik Upravnog odbora je ministar zaštite životne sredine, gospodin Goran Trivan. Predsednik Saveta je bio nedavno preminuli akademik Marko Anđelković.

Zajedničko telo ni posle dve godine nije počelo sa radom. Minstar Trivan je to obrazlagao teškoćama oko dobijanja prostorija. U budžetu su odobrena sredstva u iznosu od 15 miliona dinara za 2018., a kao neutrošena su preneta u sledeću godinu.  Podršku nacionalnom projektu su dali Društvo fizikohemičara Srbije i Akademijski odbor SANU „Čovek i životna sredina“, čiji je predsednik bio akademik Anđelković.

Aktivna podrška akademika Marka Anđelkovića je bila od velike važnosti za dalju promociju nacionalnog projekta, stoga su pokretači inicijative želeli da sa nekoliko tekstova na temu ekoloških i zdravstvenih posledica NATO bombardovanja, iskažu zahvalnost i odaju počast preminulom akademiku Anđelkoviću. Za finansiranje te publikacije smo se obratili ministru Trivanu, kao predsedniku Upravnog odbora, čija je dužnost bila da obezbedi da se inicijalna sredstva usmere na aktivnosti, koje bi na najbolji način promovisali rad Zajedničkog tela, što bi planirana publikacija predstavljala.

Svedoci smo da je za promociju laboratorije, koja bi trebalo da bude sastavni deo Nacionalne mreže laboratorija, Agencija za zaštitu životne sredine platila 3 miliona dinara, što je svojevrsni skandal ako se uporedi sa 15 miliona predviđenih za rad projekta. Prema predračunu, štampanje publikacije ne bi koštalo više od 700 hiljada dinara koje nismo dobili, a  gospodin Trivan nas nije udostojio odgovora.9. juni  2020.

Belešku sastavila Dr Zorka Vukmirović, potpredsednica Saveta Zajedničkog tela

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR