Glas Javnosti

KRŠENJE ZAKONA: Kontolori 'BUS Plusa' NEMAJU PRAVO da legitimišu putnike bez prisustva KOMUNALNE POLICIJE

Društvo
Autor: Glas javnosti

Zaštitnik potrošača, Petar Bogosavljević, otkrio je da kontrolori GSP-a sve vreme krše zakon legitimišući putnike koji nemaju kartu jer nemaju pravo to da rade dok ne stigne konunalna policija.

Predsednik Pokreta za zaštitu potrošača Srbije, Petar Bogosavljević, izjavio je da kontrolori u vozilima Gradskog saobraćajnog preduzeća (GSP) u Beogradu nisu ovlašćeni zakonom da  sami legitimišu putnike i naplaćuju kazne.

- Kontrola u GSP nema prava da bez prisustva komunalne policije traži od putnika lična dokumenta, a samim tim nema prava ni da naplati kaznu. Komunalna policija ima prava da zatraži od korisnika da pokaže lična dokumenta da bi mogla da ih identifikuje - kazao je Bogosavljević.

Kontrola u vozlima gradskog prevoza, po njegovim rečima, ima prava da putnika koji nije platio kartu, zamoli da napusti vozilo i da sačeka komunalnu policiju, da bi oni onda mogli da ga lagitimišu. Pošto identifikaciju neke osobe može da obavi "samo ovlašćeni državni organ", naplata kazne bez prisustva komunalne policije bi "zašla i u oblast zaštite ljudskih prava", rekao je on.

Bogosavljević je rekao da se naplata prevoza može poboljšati tako što bi putnici pred ulazak u vozilo pokazali karte.

- Moraju se naći rešenja koja su u interesu i gradjana i davaoca usluga - dodao je on.

(Glas javnosti) 
 
 

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR