Glas Javnosti

KRIZNI ŠTAB TRENIRA STROGOĆU: Potpuno zatvaranje kafana u Srbiji?

Društvo
Autor: Glas javnosti

Ukoliko  broj novozaraženih nastavi da raste, medicinski deo Kriznog štaba tražiće već sledeće sedmice da se epidemiološke mere zategnu.

Ideja je  da se privremeno potpuno zatvore ugostiteljski objekti, uključujući i one u hotelima. 

Uprkos tome što sa sa porastom broja obolelih, imamo gotovo četiri puta manje pozitivnih na virus korona nego u najtežim danima ovog talasa, po proceni medicinskog dela Kriznog štaba epidemiološka situacija nije dobra, i "ide" ka pogoršanju, navode  Novosti.

Ova procena doneta je na osnovu dva kriterijuma: porasta broja zaraženih, i onog još važnijeg - velikog broja hospitalizovanih.

Kako se saznaje u internoj komunikaciji članovi Kriznog štaba, prema ovih dana najviše analiziraju puteve širenja zaraze, a zaključak je da su "žarišta" puni hoteli u zimskim centrima i ugostiteljski objekti generalno, koji uglavnom poštuju radno vreme, ali ne i protivepidemijske mere, naročito ne onu koja se odnosi na dozvoljeni broj osoba prema kvadraturi.

-Izričito smo rekli da ne dozvoljavamo da se u pretećoj epidemiološkoj situaciji bilo šta od mera popušta, kaže za profesor dr Mijomir Pelemiš, infektolog i član Kriznog štaba, a prenose "Novosti".

I dr Srđa Janković, imunolog i član Kriznog štaba smatra da smo još daleko od praga koji bi sprečio širenje virusa kroz zajednicu, i da zasada nema uslova da se ublaže mere.

„Građani ne treba da se opuštaju, jer i u drugim gradovima može doći do scenarija kao u Vranju. Ključno je da se spreče okupljanja tamo gde virusa ima mnogo, i okupljanja koja nisu neophodna“, kaže Janković.

Sa druge strane činjenica da imamo samo osam potvrđenih slučajeva “britanskog” soja ne odslikava realnost, a  epidemiolo zi su su uvereni da je ovaj virus mnogo prisutniji, ali da samo zbog laboratorijske procedure izolacije, za to nema više zvaničnih potvrda.

(Glas javnosti)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR 
 

HOROSKOP