Glas Javnosti

Krizni štab danas zaseda, ovo su ČETIRI mere koje će biti predložene

Društvo
Autor: Glas javnosti

Krizni štab za suzbijanje epidemije koronavirusa danas bi trebalo da predloži Vladi Srbije uvođenje novih mera u Beogradu kako ne bi došlo do pogoršanja trenutno stabilne epidemiološke situacije izazvane koronavirusom.

Članovi Kriznog štaba predložiće da se ograniči radno vreme noćnih klubova i splavova do 23 sata, restorana do 19 sati, ali i da se smanji broj okupljenih u zatvorenom prostoru prilikom organizovanja porodičnih proslava (svadbi, rođendana, krštenja i slično).

Mladi na udaru korone

Stručnjaci navode da koronavirus sad najviše napada mlađu populaciju, koja, iako nema nikakve simptome, može da ugrozi starije sugrađane, a da su leglo zaraze upravo objekti gde mladi najviše borave – splavovi, noćni klubovi, teretane, sportski događaji.

Ono oko čega članovi štaba nemaju dileme jeste da će na snazi do daljeg ostati obavezno nošenje maski u javnom prevozu.

I sam ministar zdravlja Zlatibor Lončar, govoreći o eventualnim novim merama, kaže da će on i dalje zadržati stav koji je zastupao i do sada.

“Građani su imali priliku da svojom odgovornošću odlučuju kako će biti i da će, ukoliko ne budu bili odgovorni, biti uvedene mere koje će poboljšati stanje i sačuvati zdravlje i živote ljudi”, rekao je Lončar, dodajući da bolnički kapaciteti nisu ni blizu popunjenih.

Uvođenje kazni

Ono što je takođe bitno, a o čemu će se pričati na sastanku Kriznog štaba, jeste da se za nepoštovanje pravila uvedu i kazne.

Direktorka Instituta za javno zdravlje “Milan Jovanović Batut” doktorka Verica Jovanović kaže da će se, u skladu sa epidemiološkom situacijom razmišljati i u pravcu primene kaznene politike u slučaju nepridržavanja donetih mera, ali pre svega apeluje na korišćenje ličnih zaštitnih sredstava.

“Situacija se apsolutno drži pod kontrolom, ali su sve mere koje je Krizni štab primenio veoma značajne i njihovo poštovanje doprineće smanjenju prenošenja COVID-19 među građanima”, kaže dr Jovanović.

Nove mere

Do sada su nove mere uvedene u Novom Pazaru i Kragujevcu. Krizni štab naložio je zatvaranje svih zabavnih parkova za decu u Novom Pazaru, skraćenje radnog vremena do 19 sati svih trgovinskih radnji i marketa, frizerskih salona, pekara, mesarskih radnji i ostalih uslužno-zanatskih objekata. Za vreme rada tih objekata (7-19h) obavezni su maske i rukavice, kako osoblja, tako i mušterija.

Takođe, zabranjen je rad javnih i privatnih vrtića, dečjih igraonica i penzionerskih klubova.

Mere koje su na snazi:

 
– obavezno nošenje maski u javnom prevozu

– nošenje maski u zatvorenim objektima

– zabrana poseta bolnicama

– posete staračkim domovima do 15 minuta

– ograničavanje broja ljudi u zatvorenim prostorima (do tri kvadrata po čoveku)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR