Glas Javnosti

KRIVIČNA PRIJAVA PROTIV VEĆ OSUĐIVANE DIREKTORKE ŠKOLE IZ GORNJEG MILANOVCA ZA ZLOUPOTREBU SLUŽBENOG POLOŽAJA

Društvo
Autor: Glas javnosti

Presuda protiv direktorke Dragice Radišić koja je, pre dva meseca, potvrdila sumnje da je nezakonito postupala kod prijema u stalni radni odnos za nastavnike fizike i informatike, koju su ovde nazivali istorijskom, jer se sud prvi put odlučio da kazni samovolju čelnice škole, izgleda kao da se nije ni desila.

Kada je nedavno Prekršajni sud u Gornjem Milanovcu doneo presudu protiv direktorke OŠ „Kralj Aleksandar Prvi“, Dragice Radišić, po prijavi opštinskog odbora Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije, zbog nepoštovanja zakonitih procedura u rukovođenju školom, verovalo se da će je prosvetne vlasti onemogućiti da dalje sprovodi samovolju, ali to se nije desilo, pa je protiv nje sada podneta i krivična prijava za zloupotrebu složbenog položaja!

Presuda protiv direktorke Radišić koja je, pre dva meseca, potvrdila sumnje da je nezakonito postupala kod prijema u stalni radni odnos za nastavnike fizike i informatike, koju su ovde nazivali istorijskom, jer se sud prvi put odlučio da kazni samovolju čelnice škole, izgleda kao da se nije ni deseila. Kako tvrde u Uniji SPRS Gornjeg Milanovca ova presuda očigledno nije ni najmanje pokolebala Školku upravu da je podržava u reizboru za novim rukovođenjem njihove osnovne škole “Kralj Aleksandar Prvi”.

U pismu dostavljenom dostavljenom Glasu javnosti, naslovljenom “Uzor za generacije koje odlaze“, koji potpisuje Vlade Milisavljević, u ime milanovačkog odbora Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije, između ostalog piše:

„Najbrojniji kolektiv milanovačkog obrazovnog sistema mrcvare izborima za direktora škole ponavljajući ga i provlačeći kroz zloupotrebe i siledžijski lomeći pravo iz kruga u krug. OŠ „Kralj Aleksandar 1.“ ponovo je na korak od poništavanja konkursa. Sindikat iz dana u dan pokušava da dokaže po kojim šavovima je sve aktuelni v.d. direktor pocepao zakonske procedure u svojim ovlašćenjima. Kolegi je otela radno mesto na koje je imao pravo. Raspisala je konkurs za nepostojeće radno mesto. Zapošljavala je nove radnike, a da prethodno nije proširivala normu kolegama koji imaju pravo po Poseban kolektivni ugovor (PKU). Dostavila je neistinite podatke nadležnim organima Ministarstva.

Pokušavala da uvede drakonske pravilnike u ustanovi kojima se krše osnovna građanska i radnička prava. Zakazivala sednice i sastanke organa u školi kršeći postojeće regulative. Nije dostavljala tražene izveštaje komisiji koja prikuplja dokumentaciju za izbor direktora. Jednostavno je zamenila komisiju.

Međutim, može joj se... Inspektor neće da radi svoj posao, već ga vešto izvrgava ruglu, Školska uprava ćuti i pravi se slepa i gluva, Ministarstvo se samo uljudno zahvaljuje na poslatim dopisima. Sindikat jednostavno traži poštovanje PKU i Zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja! Sindikat ukazuje da politici nije mesto u hramu nauke!

Predsednik Školskog odbora je grubo zabranio sindikatu da obavlja svoje zakonske obaveze i da ispuni svoja prava oduzimajući reč predsedniku Unije SPRS u ovoj školi. Zabranio je izlaganje koje je poslednja mogućnost da reč predstavnika radnika može da se čuje.

Da li sindikalni predstavnici i dalje treba da prisustvuju radu ovog organa škole? Ili je on rezervisan samo za političare iz opštinskih krugova? Zašto? Zašto se političari plaše sindikalne reči? Zato što smo dokazali da nije bilo 50% norme za informatiku koja je bila raspisana! Zato što smo dokazali da izjava direktora škole da od nje nije zatraženo da se proširi norma za nastavnika fizike nije istinita! Direktor nije govorio istinu! Zato što smo dokazali da nije ispoštovala proceduru prilikom raspisivanja konkursa za nastavnika fizike! Direktor je radio protiv interesa zaposlenog!

Zato što smo dokazali da je protivzakonito zakazivala sednice Školskog odbora! Zato što je i sud potvrdio da nije postupala po zakonu prilikom dostavljanja informacija i presudio da je kriva! Zato što je sindikat podneo i krivičnu prijavu protiv ovog političkog aktiviste koji misli da je ovo njena prćija... Upravo je u proceduri i ovaj slučaj!

Elem, ponovo sindikat treba da obara konkurs! Školski odbor nam brani da izlažemo svoje stavove. Tvrdi da blatimo ugled škole zato što tražimo poštovanje zakona. Zasad je sud rekao da ova direktorica i ne poštuje baš uvek zakon! Šta li će reći drugi nivoi, videćemo...

Ministarstvo se pravi mrtvo! Kolege ne vide svoga prijatelja koji je ostao bez posla. On je morao da bude odbačen kao strano telo... Daleko od očiju, daleko od srca! Bar nije tu da nas sve podseća na sramotu sa kojom treba da živimo! Da nas podseća na obraz koji smo mogli da imamo!“ – navodi se, između ostalog, u pismu - apelu članova opštinskog odbora Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije, iz Gornjeg Milanovca, dostavljenom Glasu javnosti.

(Glas javnosti)

 

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR




od Uśor u 23.02.2022 09:25:02 h
     0 
Mnogo je lepa ali nije nimalo slatka