Glas Javnosti

KRIVIČNA PRIJAVA OD STRANE “Nuklearnih objekata Srbije” : Radioaktivne materije se nisu odlagale po propisima!

Društvo
Autor: Glas javnosti

Prema navodima "Nuklearni objekti Srbije", dozvolio je i omogućio da se radioaktivne materije i opasni otpaci odlažu, sakupljaju i skladište suprotno propisima

Javno preduzeće “Nuklearni objekti Srbije” podnelo je Prvom osnovnom javnom tužilaštvu u Beogradu Krivičnu prijavu protiv osumnjičenog V. J.

V. J. je zaposlen kao kao pomoćnik direktora i rukovodilac Sektora Inspekcije u Direktoratu za radijacionu i nuklearnu sigurnost i bezbednost Srbije.

Prijava je podneta zbog zloupotrebe službenog položaja i ovlašćenja, odnosno nevršenjem svoje službene dužnosti, kao rukovodilac Sektora Inspekcije Direktorata za radijacionu i nuklearnu sigurnost i bezbednost Srbije.

Prema navodima “Nuklearni objekti Srbije”, dozvolio je i omogućio da se radioaktivne materije i opasni otpaci odlažu, sakupljaju i skladište suprotno propisima, čime je izvršio krivično delo Unošenje opasnih materija u Srbiju ili nedozvoljeno prerađivanje, odlaganje i skladištenje opasnih materija.

cernobilj2-pixabay.png
foto:

Kako navode, u istom periodu, ovo Javno preduzeće je više puta svojim dopisima ukazivalo na mogućnost da se radioaktivni otpad za koji se nesumnjivo zna da se generisao, ili za koji se smatra da se generisao u prethodnom periodu, čuva u spremištima duže od propisanih rokova, jer nije bio predat na skladištenje u objekte Javnog preduzeća u propisanim rokovima, što je inače zakonska obaveza.

“Kako do dana podnošenja ove Krivične prijave, Javno preduzeće nije dobilo nikakav odgovor od Direktorata, kako nema nikakva saznanja o tome koje su mere preduzete od strane Sektora Inspekcije Direktorata i kako je prijem radioaktivnog otpada od strane generatora i dalje neznatan, postoje osnovi sumnje da je osumnjičeni, zloupotrebom svog službenog položaja i ovlašćenja, odnosno nevršenjem svoje službene dužnosti, kao rukovodilac Sektora Inspekcije Direktorata za radijacionu i nuklearnu sigurnost i bezbednost Srbije, dozvolio i omogućio da se radioaktivne materije i opasni otpaci odlažu, sakupljaju i skladište, suprotno propisima i time potencijalno ugrožavaju životnu sredinu”, stoji u saopštenju “Nuklearni objekti Srbije” i dodaju:

shutterstock.com
foto: Glas javnosti

“Napominjemo da je na napred navedeni način Javnom preduzeću umanjen prihod za više od 130.000.000,00 dinara u navedenom periodu, čime je oštećen i budžet Republike Srbije. Naime, navedeni prihodi koje bi Javno preduzeće ostvarilo na ovaj način predstavljaju više od 50% budžetskih sredstava koja su mu godišnje opredeljena”.

Glas javnosti / O10S

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR