Glas Javnosti

KRIVI JER SU KUPILI "JEFTINO": Izvršitelji planiraju da izbace na ulicu 24 niške porodice

Društvo
Autor: Glas javnosti

Kupci 24 stana u novoizgrađenoj zgradi na Somborskom bulevaru u Nišu, svojim telima zatvorili su ulaz u zgradu i tako sprečili izvršitelje u nameri da im oduzmu stanove.

Policija nije želela silom da skloni stanare, a izvršitelji su najavili da će se vratiti za pet dana, kako bi uz asistenciju organa reda popisali stanove radi naplate potraživanja. Stanari najavljuju da će ponovo telima braniti svoju imovinu, jer kako tvrde, nisu krivi što je investitor prevario i njih i građevince.

Advokat Miloš Savić koji je trebao da sprovede izvršenje, bio je razočaran zbog neobavljanog posla.

- Ti ljudi ne dozvoljavaju da pristupimo popisu, sprečavaju nas fizičom snagom. Kada dobijemo asistenciju policije, pomerićemo ih kako bismo mogli da sprovedemo izvršne radnje u korist poverilaca čija su potraživanja prema investitoru Suzanu Nikoliću 9.5 miliona. Radi se o firmi "Elektrometal" koja je obezbedila elektromaterijal, "Belkomliftu" koji je ugradio lift u zgradu i "Silelektri" koja je izgradila objekat – objasnio je Savić, a stanare optužio da su sami sebi napravili problem.

- Kupovali su stanove ispod tržišne cene po 430 evra po kvadratu, svesno su ušli u rizik. Takođe, notar ih je upozorio da će postati vlasnici tek kada zgrada dobije upotrebnu dozvolu, a oni se upišu u katastar - rekao je Savić.

Ivan Bivolarević, jedan od stanara kaže da su i on i njegove komšije isplatili stanove, a kupoprodajne ugovore overili kod notara, kako zakon nalaže.

- Ovde smo da odbranimo naše stanove. Sve smo ovo uredno platili, notar je to overio, prosleđeno je katastru i mi smo mislili da je na taj način sve rešeno. Naknadno smo saznali da investitor nije platio poverioce, zašta mi nismo krivi, žalimo te ljude kojima je ostao dužan ali šta ćemo da radimo, i nama je sada dužan. Zbog propusta investitora ne možemo da dobijemo upotrebnu dozvolu niti da uknjižimo stanove. To nije naša greška, već njegova. Izvršitelj je našao neku caku da nam oduzme stanove, zaista ne znamo šta smo više mogli da uradimo da zaštitimo našu imovinu - pričaju stanari.

Advokatica Žaklina Mitrović, na strani stanara, tvrdi da su kupci stanova podneli prigovor na rešenje o izvršenju. Stanari se pozvaju na Zakon o izvršenju koji kaže da "ako treće lice učini verovatnim svoje pravo na predmetu koje je predmet izvršenja, taj prigovor se mora usvojiti a izvršenje obustaviti".

- O prigovoru se za sad nisu izjasnili ni poverilac, ni dužnik a mi i dalje imamo pravo da se tim povodom obratimo i Osnovnom sudu – kazala je Mitrović.

(Izvor: Telegraf)

 

 

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR