Glas Javnosti

KRITIČNA SITUACIJA, vojska pravi odbrambene bedeme: Čak 35 VANREDNIH SITUACIJA na snazi u Srbiji

Društvo
Autor: Glas javnosti

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova će, u skladu sa najavama RHMZ-a za obimnije padavine, nastaviti i tokom dana da obilaze potencijalno kritične tačke

Tokom današnjeg dana proglašene su vanredne situacije na teritoriji Grada Prokuplja, opština Medveđa, Kuršumlija i za deo teritorije Požega. Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova Sektora za vanredne situacije od jutros od 7 do 14 časova angažovani su na crpljenju vode na teritoriji Novog Pazara, Loznice, Jagodine, Kladova i Trstenika.

U Kladovu su vatrogasci-spasioci angažovani na crpljenju vode u dvorištu predškolske ustanove “Neven” kako bi deca i osoblje ustanove mogli bezbedno iz objekta. U Loznici je vršeno crpljenje vode iz podruma Doma zdravlja kao i preventivni obilazak terena i razgovor sa meštanima u mestu Klupci i u opštini Krupanj, dok je u Novom Pazaru vršeno crpljenje vode iz dvorištva i podrumskih prostorija iz domaćinstava pored reke Trnavice.

U Kosjeriću su pripadnici VSJ tokom dana obilazili i detektovali kritične tačke kod korita reke Dubice, gde je angažovana mehanizacija radi čišćena grla reke i podignut odbrambeni bedem na mestu gde se reka izlila i uklanjanje stabala iz iste.

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova će, u skladu sa najavama RHMZ-a za obimnije padavine, nastaviti i tokom dana da obilaze potencijalno kritične tačke, razgovaraju sa meštanima na tim područjima i vršiti crpljenje vode po pozivu građana.

Na snazi je ukupno 35 vanredne situacije, i to za celu teritoriju Gradova Čačak, Loznica i Jagodina, Prokuplje i opština Paraćin, Sokobanja, Despotovac, Sjenica, Koceljeva, Vladimirci, Babušnica, Boljevac, Vrnjačka Banja, Ćuprija, Ćićevac, Ražanj Trstenik, Medveđa i Kuršumlija; i deo teritorija Grada Šapca i Užica, i opština Požega, Beočin, Irig, Priboj, Žagubica, Ivanjica, Aleksinac, Lučani, Aleksandrovac, Kosjerić, Varvarin, Rekovac, Majdanpek i Svilajnac.

U aleksinačkom selu Mozgovo reka je odnela seoski put, zbog čega je na telefonskoj sednici Štaba za vanredne situacije u tom delu odmah proglašena vanredna situacija, kako bi obezbedili normalno funcionisanje meštana.

U Sokobanji voda je poplavila oko 50 kuća u naselju Čair, a pretila je opasnost i da bude poplavljena deponija kod Bovanskog jezera, odakle se Sokobanja snabdeva vodom.

Olujno nevreme tokom prošle nedelje zahvatilo je Opštinu Babušnica, gde je reka Lužnica poplavila put prema Leskovcu.

Veliki deo opštine Medveđa ostao bez struje

Obilne padavine juče i danas pogodile su i Medveđu zbog čega je veliki deo te opštine ostao bez struje, pa je na sednici Štaba za vanredne situacije odlučeno da bude proglašena vanredna situacija. Do izlivanja bujučnih reka došlo je i na lokalnim putevima i njivama u Medveđi, dok je materijalna šteta pričinjena i pojedinim objektima, navode Južne vesti.

Usled obilnih padavina došlo je do naglog povećanja vodostaja i formiranje bujučnih vodotokova na celoj teritoriji opštine Medveđa, u toku noći 14. na 15. jun, kao i tokom dana 15. juna što je dovelo do izlivanja i plavljenja na više lokacija. Tom prilikom pričinjena je materijalna šteta na objektima, putnoj infrastrukturi, poljoprivrednom zemljištu, a došlo je do prekida u snabdevanju električnom energijom – stoji u rešenju.

Dodaju i da će Štab u narednom periodu redovno obaveštavati stanovništvo o bitnim činjenicama za zaštitu i spasavanje, kao i prestanku opasnosti zbog kojih je proglašena vanredna situacija.

Glas javnosti / O10S

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR