Glas Javnosti

KREĆE SE U LOV NA GINEKOLOGE KOJI TRUDNICAMA NE PREPORUČE VAKCINU! "Samo ih podsećam, oni znaju svoje obaveze"

Društvo
Autor:

Srbiju je zatekao stravičan crni korona-niz smrti trudnica i porodilja koje su preminule od koronavirusa. Poslednja je Jelena D. (26) iz Beograda, koja je preminula u Vojnomedicinskom centru "Karaburma", tri meseca posle porođaja.

Jelena je dosad 11. žrtva zaraze među trudnicama i porodiljama u Srbiji. Ni ona, kao ni preminule pre nje, nije bila vakcinisana, a u bolnicu je stigla u stanju u kojem više nije bilo pomoći.

Doktor Ivo Udovičić, komandant VMC "Karaburma", ispričao je juče za "Novosti" da su se lekari pet dana borili za Jelenu:

- Stigla je u bolnicu 5. oktobra, od kuće su je dovezli. Pluća su joj bila potpuno razorena.

Odmah je smeštena u intenzivnu jedinicu, priključena na respirator. Sve smo pokušali.

Nije bilo spasa. Preminula je 10. oktobra. Imamo i dokaz da nije bila vakcinisana, neko joj je, nažalost, pogrešno savetovao da zbog trudnoće ne prima vakcinu. Lečila se kod kuće. Možda stanje i nije u početku bilo loše, a onda se naglo iskomplikovalo. Takav je kovid 19.

Muž preminule porodilje potvrdio je da su joj lekari govorili da se ne vakciniše ni u trudnoći, a ni posle porođaja. Ni on nije vakcinisan.

Profesor Predrag Sazdanović, državni sekretar u Ministarstvu zdravlja, rekao rvi ginekolog akušer koji bude dobio prijavu jer nije preporučio vakcinaciju i izazvao bolest sa smrtnim ishodom, opametiti sve ostale lekare da to učine.

– Da, virus postoji, mnogi još negiraju da postoji. Ako sad nije jasno, kad će biti jasno. Da, virus ubija, pogotovo rizične grupe, kao što su i trudnice. Treća stvar, da, postoji vakcina koja brani od najtežih oblika. Četvrto, ne, niko nije umro od vakcine protiv kovida. To ne postoji. Da to raščistimo – istakao je Sazdanović za RTS.

Podseća da je krajem marta-početkom aprila udruženje ginekologa u Srbiji, na preporuku SZO i drugih svetskih organizacija, dalo preporuku o vakcinaciji trudnica.

– Stvar je jednostavna, nećemo samo da pričamo o trudnicama, nego o svima. Zakonska obaveza u primarnoj zaštiti, izabranih lekara je, da li se radi o starijima, deci, trudnicama, da prate preporuke i preporuče vakcinaciju. Ako to ne urade, snosiće krivičnu i materijalnu odgovornost za nešt što su učinili ili nisu. Samo ih podsećam, oni znaju svoje obaveze. O etičnosti i Hipokratu ne želim da govorim – naglašava Sazdanović.

On je istakao da struka mora da se uozbilji i da “na radnom mestu mora da poštuje ono što je država propisala”.

– Možete imati mišljenje svoje, ali van radnog mesta. Ovde je reč o odgovornosti – smatra državni sekretar Ministarstva zdravlja.

Ponavlja da je izabrani lekar onaj kome pacijent veruje dodajući da oni imaju zakonsku obavezu da preporuče, a da je na pacijentu da li će preporuku prihvatiti.

– Ovaj virus je u ovom talasu napao trudnice. Šta mislite da virus mutira, a veoma je mutagen, i napadne dečju populaciju, školsku? Šta ako u nekom talasu budemo imali vesti o deci koja nisu zaštićena a preminula – upitao je Sazdanović.

Istakao je da “prvi ginekolog akušer koji bude dobio prijavu jer nije preporučio vakcinaciju i izazvao bolest sa smrtnim ishodom, opametiće sve ostale lekare da to učine”.

– Poruka je jasna: radite svoj posao profesionalno, vaš posao je da preporučite vakcinu, a lično mišljenje je da li verujete ili ne – naveo je državni sekretar Ministarstva zdravlja.

Govoreći o zdravstvenom stanju bebe čija je majka preminula od posledica kovida u Kragujevcu, Sazdanović kaže da je umereni optimista.

– Beba je stabilna, imamo umereni optimizam, dobija na težini, ima oko 1.650 grama, kiseonik je smanjen, moramo biti oprezni. Ovo je nova situacija, beba je negativna, dajte vremena da sve ovo bude kako treba – rekao je Sazdanović.

Dodaje da je već danima više od 30 odsto uzoraka pozitivno od ukupnog broja zaraženih, što je mnogo i stvara pritisak na hospitalni sistem.

(Glas javnosti)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR